„Много българи имат жилища в Неа Ираклица и сутрин, като излязат на терасата, първото нещо, което виждат е необитаемият остров Фидониси. Собствеността му е гръцка, едва ли някога българин ще го купи. За какво му е?“, казва пред 24rodopi.com Димитрис, жител на Кавала, който няколко години е стопанисвал бийч бар в селището срещу Змийския остров, разбунил България в последните дни.
„Българският министър-председател да е купил Змийския остров и ние да не знаем!? Абсурд. Няма такова нещо. Едва ли някой някога ще го купи, той не става за нищо. Не премиерът на България, дори милиардер няма да брой пари за тези скали. Там има само змии “, коментира друг местен предприемач, собственик на една от таверните на крайбрежната улица в Неа Ираклица. Самият той не знае как се казва българският премиер, но пък ни показва снимка на бивш български министър, който е бил тук със съпругата си. Оказва се, че тук на почивка е идвал бившият министър на вътрешните работи Богомил Бонев. На снимката до него е половинката му Нона Йотова. На други фотоси се виждат бизнесмени. На почивка в селището срещу остров Фидониси е била и  петкратната световна шампионка по борба Станка Златева.
Неа Ираклица се намира на 13 кв от Кавала и на 3 км от Неа Перамос.

„През зимата тук живеят около 600-700 души, но в летните месеци достигат до 3 хиляди. Особено около 15-20 август, когато е местният празник и тук идват търговци от различни краища. Заради панаира пък много туристи си правят резервации точно за този период. Към местните и почиващите като се добавят и дошлите за няколко часа заради пазара, в някои августовски вечери в Неа Ираклица се събират до 10 000 души“, разказва пред 24rodopi.com българката Ирина, която от години живее в Кавала и работи като сервитьорка в бийч бар в Неа Ираклица. Според нея, това място е от най-посещаваните от българи, които пристигат в Гърция през ГКПП „Илинден“. „За туристите, които идват през Гоце Делчев и Драма, най-хубавите плажове са в Неа Ираклица и Амолофи край Неа Перамос“, допълва Ирина.
На въпроса ни дали в Неа Ираклица коментират публикации, че българският премиер Бойко Борисов е новият собственик на острова срещу селото, тя отговаря: „Нито някой нещо е чувал, нито някой коментира за острова. Той не е интересен. Само гледка от плажа е. Правят се хубави снимки от стария път за Солун. Когато преди три години за първи път дойдох тук, се поинтересувах какво има на острова, казаха ми „Змии и диви маслинови дръвчета“.
Остров Фидониси (Змийски остров), който е разположен в залива на атрактивното селище, недалеч от Неа Перамос и Кавала, е бил оценен на 4 милиона евро преди 7-8 години, но сега се търсят купувачи и за 2 милиона. В Неа Ираклица твърдят, че собственици на острова били трима гърци, които живеели в Атина и Солун.
Припомняме, че скандалът тръгна от сайт с неизяснена собственост, който писа, че премиерът Бойко Борисов е станал притежател на остров в Гърция. Фалшивата новина остана незабелязана от другите медии, но изненадващо премиерът коментира на 24 юни в Брюксел: „Гръмнали гръцките медии, че съм купил остров в Гърция – просто нещастни, долни лъжци жълти. Мръсници”. След това темата бе подета от други сайтове, а предаването на Милен Цветков по Нова телевизия бе свалено именно заради темата от острова.
Вчера министър-председателят говори по въпроса в началото на правителственото заседание, заявявайки пред оператор на телевизията: „Умолявам Ви - дали се цензурирате, дали се автоцензурирате, но моля ви не ми забърквайте името. (…) Всичко, което има фалшиво, да го пуснат - все ми е тая. Защото рано или късно истината излиза. Имате прекрасни разследващи журналисти, пуснете ги да отидат да проверят и ако е истина, ще дойда и ще си оставя там оставката. Но не издевателствайте така върху мен“.
„Продава се частен гръцки остров, разположен на 300 км от София. На пазара той се предлага както от гръцки имотни агенции, така и от български. Фидониси е необитаем. Намира се в близост (само на 2 км от брега) до един от най-известните курорти в гръцката област Източна Македония – Кавала. Разположено в залива Неа Ираклица, парчето земя е с площ от 158 000 кв. м, според гръцката имотна агенция Seretis“, това писа преди две години Profit Bg.
Само екип на 24rodopi.com стигна до острова – очаквайте видео

24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен28/6/18 08:43

    Айде, айде, това е като острова от Граф Монте Кристо, там ще си крие имането, което ич не е откраднато

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен28/6/18 09:39

    Защо обиждате Б.Б.на милионер?Още от 2-ят мандат стана милиардер.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен28/6/18 09:58

    Ние не знаем кой стои зад Гинка енергото ама стои същия куповач

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен28/6/18 10:13

    Купувача на енергото Чез Върбакова е подставено лице на ББ и ДП.Сделката ще се осъществи и парите са от КГБ

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен28/6/18 10:15

    Не от КГБ а от КТБ,аркадаш

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.