В предложеното проекто-решение Общинският съвет Кърджали предлага на министъра на образованието и науката и на министъра на туризма да се запази Държавния план прием за учебната 2018/2019 година на Филиал „Любен Каравелов" гр. Кърджали, специалност „Туризъм", степен „Бакалавър".
Групата съветници от ГЕРБ не подкрепиха предложението. Те подчертаха, че не са против обучението по специалността, но според тях нямало яснота за причините, поради които тя липсва в Държавния план прием за предстоящата учебна година. Бе направен коментар и че предложението не е обсъждано по време на заседанията на постоянните комисии, а самото му разглеждане е „див популизъм".
Председателят на Общински съвет Раиф Мустафа уточни, че предложението е постъпило в канцеларията на Общинския съвет според установените разпоредби и няма причини то да не бъде разгледано.
От БСП пък заявиха, че са фокусирали вниманието на общинските съветници върху темата след сигнали на преподаватели от Филиала до тях за закриване на специалността. По думите им една такава стъпка би била пагубна за развитието на туризма в общината, при условие, че туристическият поток нараства, нарастват и местата за настаняване и развлечение, които изпитват остра нужда от кадри.
Преди гласуването своите предложение за решаване на въпроса направи кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис. От трибуната той заяви: „Тук въпросът е дали обсъждаме конкретния въпрос или се опитваме да си прехвърляме топката защо този въпрос се поставя по този начин. Кое е по-важното - същината на въпроса или кой или защо го предлага по този начин. Аз адмирирам колегите от БСП, че са се натоварили с тази задача и изразяват позиция, която представят пред Общинския съвет. Не изпитвам капка ревност по отношение на това, че някой е поел тази инициатива. И приканвам колегите от ГЕРБ да не бягаме от темата, а да се отнесем отговорно към нея, защото тя е изключително важна. Защото, ще кажа само едно изречение, без да влизам в дебат: имаше министър на културата от Кърджали, закрихме част от театъра; имаме министър на туризма от Кърджали, закриваме туризма. Това ли е политиката на ГЕРБ? Аз ви предлагам една по-конструктивна позиция от ваша страна. До края на седмицата аз ще се видя с директора на филиала, а в понеделник ще поискам среща с министъра на туризма и с ваше участие. Пред нея ще поставим въпроса за причините за закриването на специалността „Туризъм".
Предлагам ви в рамките на следващата седмица –понеделник и вторник , ако проявявате интерес, още днес да търсим среща с министъра на туризма и да й занесем позицията на Общинския съвет, за да се направи необходимото с нейните възможности и компетенции като министър на туризма за запазването на държавния план прием. Далеч съм от истината, че сега трябва да доказваме, че туризмът е  приоритет и т.н.".
В крайна сметка предложението бе прието с 32 гласа „за", нито един против и 6-ма „Въздържал се".



Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен28/6/18 19:39

    Ах, ама те пък произвеждат едни кадри, горко на туризма ако разчита на тях.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен29/6/18 01:33

    Вместо инженериот минно геоложкия бившите комунистически чеда и днешни дпсари се канят да си купят по модернида днес дипломи за завършено бакалавър туризъм Ей да ти изядат разваления ти български и недообучения ти майчин турски и които за мъже ва прибират да ми ядат моркова

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен29/6/18 01:34

    Вместо инженериот минно геоложкия бившите комунистически чеда и днешни дпсари се канят да си купят по модернида днес дипломи за завършено бакалавър туризъм Ей да ти изядат разваления ти български и недообучения ти майчин турски и които за мъже ва прибират да ми ядат моркова

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен29/6/18 10:51

    В града е пълно с дипломирани завършили туризъм Асанчо да им намери работа

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.