Турция официално ще премине от парламентарна форма на управление към президентска на 9 юли. Реджеп Тайип Ердоган ще получи такива пълномощия, каквито не е имал нито един политически лидер на Турция преди него. Пише Дуран Арам Ъкън от Дойче веле, цитиран от БГНЕС. Той ще положи клетва пред парламента. Така Турция официално ще стане президентска република.
13 години изминаха, откакто Партията на справедливостта и развитието, чийто основател и лидер е Ердоган, започна преговори за влизането на Турция в Европейския съюз, които се ползваха по онова време с подкрепата на населението. Тогава изглеждаше, че в страната активно се развива демокрацията и свободата на словото. Но сега Турция възнамерява да даде в ръцете на своя все по-авторитарен, по-ислямистки и по-националистически президент невиждана власт.
Сравненията с Франция и САЩ не са правилни
Ерсин Калайсоглу от Центъра за политика в Университета Сабънджъ подчертава, че все още не е ясно докрай, как именно ще се промени системата на управление. „До момента вървят дискусии само за това как ще изглежда системата в общи черти. За момента нито обществото, нито политолозите знаят точните детайли“, смята Калайсоглу.
Ердоган подчертава, че президентската форма на управление съществува и в други големи демократични държави. Но новата политическа система в Турция значително се различава от съществуващата в САЩ или така наречената полупрезидентска република, каквато е Франция. Американският президент няма правото да разпуска Конгреса. Ердоган може да разпуска парламента и да насрочва нови избори. Във Франция парламентът назначава членовете на Конституционния съд. В нова Турция това ще бъде правено от президента.
Признаци на самодържавие
Ерсин Калайсоглу посочва самодържавните признаци на президентската система за управление на Турция: „Както в американската, така и във френската системи има граждански общества. У нас то отсъства“. Освен това, Ердоган ще може в бъдеще редовно да издава президентски укази, имащи силата на закони, като заобикаля парламента. До момента той можеше да прави това само в условията на извънредно положение, което, впрочем, все още е в сила.
Едновременно с това, Ердоган ще може във всеки един момент да лишава от пълномощия съдиите. Така че това едва ли ще бъде президентска система с независимо и безпристрастно правосъдие, смятат експертите. Политологът Догу Ергил споделя страховете на своя колега Калайсоглу. Изключително важното за демокрацията разделение на властите и независимият съд на практика са ликвидирани, смята Ергил. Заплахата от ултранационализъм
Открит остава въпросът дали „Народният алианс“, който партията на Ердоган създаде с Партията на националистическото действие /ПНД/, ще съдейства за намаляването на напрежението в страната. Мнозина се страхуват, че твърдата позиция на ПНД по кюрдския въпрос и отричането на някои демократични ценности могат да създадат още по-силна националистическа атмосфера в Турция. Ердоган се нуждае от ПНД, за да има мнозинство в меджлиса. Тази ситуация може да създаде тежки пречки пред мирното решение на кюрдския проблем, а следователно и за хармонизацията с ЕС. Много важен въпрос е и как ще се развиват отношенията на Турция със Запада.
Кризата в отношенията със Запада
През 1999 г. Турция стана официален кандидат за влизане в ЕС. На 3 октомври 2005 г. започнаха преговорите за присъединяване на страната към съюза. За последните 13 години почти не е постигнат никакъв напредък по този въпрос. След въвеждането на извънредно положение преди две години преговорите бяха на практика замразени. Докладчикът на Европарламента за Турция Кати Пири се обяви за официално прекратяване на преговорите за влизането на страната в ЕС. Докато отношенията на Турция с ЕС са заплашени от пълното замразяване, взаимоотношенията между Анкара и Вашингтон също преживяват един от най-тежките периоди в историята. Те се усложняват от няколко трудни въпроса за двете страни. Фетхуллах Гюлен, който Ердоган обвинява за преврата през 2016 г., живее в САЩ. Вашингтон сътрудничи в Сирия с кюрдските Отряди за народна самоотбрана, които Турция смята за терористична организация. Също така Анкара, въпреки протестите на НАТО, купува руски зенитно-ракетни комплекси С-400. Всичко това вкара турско-американските отношения в задънена улица. Политологът Догу Ергил цитира в тази връзка скорошно допитване, според което турците се отнасят към САЩ по-лошо, отколкото към Иран. В турското общество все повече се разпространяват антиамерикански и антиевропейски настроения, които вече дори не зависят от политиката на Ердоган.
Заглавието е на 24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. Анонимен8/7/18 16:56

    Da jivee istinskiyat savremenen Sultan..

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен8/7/18 18:08

    Sultan Erdogan,yasa sen yerden yere vurdun hainleri

    ОтговорИзтриване
  3. zaferiyus8/7/18 19:55

    Da mu milsi Dogan ve4e.

    ОтговорИзтриване
  4. sel Soviytsi meco8/7/18 22:09

    sen cok yasa sultanimm

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен8/7/18 23:07

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен8/7/18 23:28

    Сега започва истинското шоу.Бг турците в българия.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен9/7/18 10:54

    Демокрацията е управление на народа. каквото казва и иска народа това става. вас какво ви дразни това не можахме да разберем. някой да ви се барка на вас вие до каква степен сте демократични. Зорлям гюзеллик правите ей....

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен9/7/18 11:50

    Това е началото на разпадането на Турция... Сега започва истинския джумбиш!Заради Ердоган държавата ще бъде окончателно разпарчосана...Тежко му на турския народ!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.