Реджеп Тайип Ердоган се закле на 9 юли 2018 година като първия държавен глава на президентска република Турция, а Румен Радев беше единственият президент от Европейския съюз на церемонията в президентския дворец в турската столица.
Тържествата в Анкара започнаха с полагането на клетва в парламента. Според изискванията на протокола президентът Реджеп Ердоган беше облечен в черен костюм, а присъстващите депутати от управляващата Партия на справедливостта и развитието (АКР) слушаха думите на клетвата прави. Депутатите от 3 опозиционни партии останаха по местата си, а 67 представители на кюрдската Народна-демократична партия не влязоха в залата.
“Като президент заклевам се в честта и почтеността си пред великата турска нация и историята ѝ да работя с цялата си власт за закрила и възхваляване славата и честта на Република Турция”, обяви Ердоган с ръка на сърцето. “Заклевам се да пазя независимостта и честта на тази държава. Да се подчинявам на конституцията и да бъда воден от демократични принципи. Да гарантирам сигурността, правата и свободите на всеки гражданин на Република Турция”, продължи той.
Ердоган влезе в двореца сред шпалир от войници в облекла от времето на Османската
Империя и бе посрещнат със 101 оръдейни салюта.
“Стремежът ми е да градя отношения на взаимно доверие и уважение с всички президенти на всички наши съседни страни. Нека не забравяме, че в днешните реалности и особено в нашия регион добросъседството играе ключова роля за опазване на мира и стабилността”,  с тези думи Румен Радев отговори на въпрос, че е единственият президент на държава - членка на ЕС, който присъства на церемонията по встъпване в длъжност на Ердоган в Анкара.
Държавният глава напомни, че неведнъж е обръщал внимание върху “недопустимата намеса на Турция в българските избори и нашите религиозни дела”, но бил убеден, че ненамесата във вътрешните работи е необходима за добросъседството. “Тук съм, защото уважавам избора на турския народ и очаквам същото от страна на нашите съседи”, каза Радев. И добави, че Турция е най-големият търговски партньор на България извън ЕС, а и югоизточната “врата” на Европа, която в момента удържа миграционния натиск.
След катастрофалния провал на енергийната ни политика Турция се превръща и в решаващ фактор по отношение на надеждността на нашата енергийна сигурност, на доставките и на цената на природния газ, подчерта Радев. И изрази увереност, че с Ердоган ще работят за развитие на двустранните отношения в дух на добросъседство, взаимно уважение и партньорство.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен9/7/18 22:51

    Във фейса има снимки и на г-н Л.Местан той също е присъствал на церемонията! Редакцията не се излагайте пишете новините реално стига сте взимали страна станахте банални.

    ОтговорИзтриване
  2. sel Soviytsi meco10/7/18 21:42

    SEN COK YASA SULTANIM

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.