Днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще положи клетва, след което в сила влизат новите му, увеличени правомощия. На церемонията в Анкара ще присъства и българският държавен глава Румен Радев.
Реджеп Ердоган ще положи клетва пред турския парламент в 16.30 часа, а по-късно е предвидено тържество в президентския дворец „Бештепе“, съобщава Българското национално радио.
В събота турския президент заяви, че на него ще присъстват 22 държавни глави и 17 премиери, вицепремиери и председатели на парламенти. Гости на церемонията ще са и ръководителите на чуждите дипломатически мисии в страната. На нея са поканени депутатите и около 3000 души от турския политически, обществен и културен живот.
Съгласно новите му правомощия, президентът ще е глава на изпълнителната власт. В 21 часа ще бъде обявен съставът на новото правителство на Турция и то ще се събере за първо заседание в петък.
Държавният глава ще подготвя проект за бюджет, който трябва да бъде гласуван от парламента. Той също така може да обявява извънредно положение за срок до 6 месеца. Президентът ще може да учредява органи на властта на местно и централно ниво.
Миналата седмица високопоставеният парламентарист от Партията на справедливостта и развитието Мустафа Елиташ заяви, че при новата система ще има 1 или 2 вицепрезиденти.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. zaferiyus9/7/18 09:44

    VELIKA TURTSIYA S VELIK LIDER. HAYIRLI UGURLU OLSUN. KIRDJALIN KALBINDESIN CUMHURUM.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен9/7/18 12:53

    Турската лира 25 стотинки до нова година.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен9/7/18 14:02

    Виж колко е руската рубла !!! А Русия каква е ??? Руснаците по зле ли са от турците и българите . Виж колко е японската йена !!! А Япония !! И японците бедни ли са като българите ???Ама за да разбереш трябва АКЪЛ !!!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен9/7/18 14:27

    И Българският Доктор Доган е той е Велик!
    Успех на двамката !
    Живи и здрави да сте на баба ми Фатме(името е измислено)!
    С много обич:(п) не се чете

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.