Областният управител Никола Чанев инициира работна среща във връзка с аварийна ситуация на пречиствателната станция за отпадни води (ПОСВ), построена в рамките на Водния цикъл. Собственик на съоръжението е община Кърджали, а от 2,5 г за експлоатацията му отговаря операторът „ВиК" ООД. 
Заради техническа повреда, три от шестте ускорителя на ПСОВ не работят. В условията на обилни валежи и високи входни нива на водата,  станцията функционира само с един биобасейн и всеки момент може напълно да излезе от строя, алармира директорът на дружеството инж. Славчо Славков. От „ВиК" нееднократно са поставяли въпроса пред местната власт и българската фирмата–доставчик „Биогестинтернешънъл" ЕООД, но до момента решение на проблема няма. Оборудването е произведено от немската фирма „Инвент АГ", която твърди, че гаранционният срок на машините е изтекъл и ускорителите могат да бъдат подменени срещу заплащане. Операторът обаче не разполага с такива ресурси. Цената на един ускорител е 60 000 лева.
„Благодаря на заместник-кмета Тунджай Шукрю и представителите на общината, че се озоваха на тази среща. Надявам се да намерим бързо решение, което да предотврати спиране на пречиствателната станция и сериозни екологични последици. Всяка от страните по договора за изпълнение следва да спази поетите ангажименти, съгласно българското законодателство", настоя областният управител. В противен случай спорът може да бъде отнесен в съда.
На срещата присъстваха представители на община Кърджали, „ВиК" и фирмите-изпълнители на проекта.


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

15 comments so far,Add yours

  1. Анонимен6/7/18 15:20

    ДО ТОВА ВОДЯТ КРАЖБИТЕ! НЕ СЕ СПРЯХТЕ ДА ЛАПАТЕ И ВСЯКО НЕЩО, КОЕТО ПРАВИТЕ ОТИВА НА КИНО СЛЕД НЯКОЛКО МЕСЕЦА. ПАРИТЕ ОКРАДЕНИ, ИЗПЪЛНЕНИЕТО КАЛПАВО И С ЕВТИНИ МАТЕРИАЛИ ОТ АРТИСАЛОТО. МРЪСНА СГАН СТЕ ВСИЧКИ ШИБАНИ ПАРТИИ И ИЗМИСЛЕНИ "МЕСТНИ ПОЛИТИЦИ"

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен6/7/18 17:51

    Нали уж заради тая станция вдигнаха цената на водата, сега дали ще премахнат от фактурите таксата за пречистване, дей*а и измекярите долни?!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен6/7/18 18:39

    Така или иначе обратните води от Веселчане и Възрожденци изобщо не стигат до пречиствателната станция. Всички много добре знаем, че скапания воден цикъл така и не беше завършен и тръбата с акото на половината град свършва в невероятното ни водно огледало.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен6/7/18 18:51

    Преди време увеличиха цената на водата заради новата пречиствателна станция. Сега е време да я намалят!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен6/7/18 18:57

    Nisto novo pod slanzeto;
    normalno za BG i Kj(((((((

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен6/7/18 19:09

    Щом 60000лева се опират на ВИК ,нещата са много зле въпреки ВИСОКИТЕ цени на водата. Явно крадене е яко!КАЛИНКИ, за вас става въпрос - по 4-5 човека станахте в канцелария по гербаджийско управление.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен6/7/18 20:02

    ВиК само прибират парите, и после??? Защо плащаме толкова скъпа вода???

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен6/7/18 21:01

    Какво са 30 000 evr за общиината и ВиК-то....България ги е ухапало

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен7/7/18 07:44

    Не плашете хора, нищо страшно не се е случило. В града на спящите институции всяка седмица кланицата изсипва тонове кръв във Водното огледало, случайно да сте чули за болести, епидемия, за някаква тревога. Спете спокойно.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен7/7/18 08:50

    За да се достигне до тази авария ...Значи 'дъждозадържателите '
    не отговарят на капацитета на 'вторичните утаители..............
    ЗАПОЗНАТ

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен7/7/18 09:51

    От както я направиха тази пречиствателна станция и новият воден цикъл в града, канализацията в града ни мирише.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен7/7/18 11:29

    Всеки месец плащам около 20% повече вода от колкото съм изразходвал по показанията на водомера.Това е пладнешки обир от държавен монополист.Господин Славков ако продължавате в същия дух смятам да се обърна към Кърджалийската снаха макар и бивша Г-жа Манолова омбудсман на Република България.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен7/7/18 14:47

    Кърджали е батак. Жителите си заслужават управлението.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен7/7/18 16:45

    nqkoi depotati 6to para okradaha ot tz pre4estvatelna stancia i nqkoi sa na golqmo mqsto sega vav parlamenta kade okradaha parata

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен8/7/18 15:58

    Ai ve bate, gabrovskite injeneri ot kmetstvoto hepten li ne stavat veee?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.