Министър-председателят Бойко Борисов зае страната на кмета на Кърджали инж. Хасан Азис в спора дали е тревожно това, че на 15 септември някои от училищата в града край Арда ще са строителни площадки. Заради забавянето със санирането, ученици ще бъдат принудени временно да ползват класни стаи в други училища, а някои и във Филиала на Пловдивския университет.
Както вече 24rodopi.com писа, в Областна администрация се състоя среща с участието на представители на Общината, РУО, РЗИ, ПБЗН и школските директори заради риска  учебната година в  ЕГ „Христо Ботев“, ОУ „Св.св. Кирил и Методий“, СУ „Отец Паисий“, СУ „П.Славейков“ и ОУ „П.С.Яворов“, в които учат общо около 5 000 деца,  да не стартира навреме, и необходимостта от „План Б“ за организация на учебния процес.  Понастоящем единствено в ОУ „П. Яворов“ фирмата-изпълнител е гарантирала, че до 15 септември ще приключи с ремонта на цялата сграда. За останалите четири училища ще се търси алтернатива.
„14 милиона лева само за образованието в Кърджали. Цитирам кмета - няма училище, което да няма основен ремонт. Ако някой мисли, че за три месеца може да се извърши всичко - климатизация, дограми, покриви, хидроизолации, огради, дворове…, да го е направил. Аз не помня преди нас, като правителство, и общината, като местна власт, някой да го е правил“, заяви министър-председателят при посещението си в професионалната гимназия по селско и горско стопанство в Кърджали. Според Борисов, когато са вложени всички усилия, десетки фирми работят, той се надява там където може да бъдат завършени ремонтите.
„Там където не може, да се създаде такъв ритъм на учебния процес, за да не изоставяме с програмата“, каза още Борисов.
Кметът на Кърджали инж. Хасан Азис, който видимо почувства премиерската подкрепа, каза, че през последните години толкова мащабни ремонти в образователната инфраструктура в родопския град не са правени.
„Разбира се, че ще възникват проблеми. Но затова институциите трябва да бъдат отговорни, а не само местната власт. Всички институции трябва да работят така че да няма проблеми“, заяви инж. Хасан Азис.
„500 детски градини и училища ще бъдат ремонтирани тази и следващата година по ОП „Региони в растеж” и по Програмата за развитие на селските райони. В Кърджали от всички областни градове най-голям процент от учениците ще се ползват от обновена материална база. Тук се ремонтират 6 училища, в тях учат около 4700 ученици, в две от тях ремонтите ще бъдат изцяло приключени“, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев. Той е разговарял с ръководството на Пловдивския университет, които били готови да предоставят базата на педагогическия филиал в Кърджали, така че част от учениците да бъдат пренасочени там.
„60 процента от децата в Кърджали учат в тези училища, които са обект на обновяване. От вчера има план за нормалното протичане на учебния процес, който има и резервни варианти“, каза още министърът. Той допълни, че в момента в страната се извършват цялостни или частични ремонти в общо 900 училища. В 55 от тях няма да са приключили в началото на учебната година.
24rodopi.com


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

12 comments so far,Add yours

  1. Анонимен26/8/18 09:11

    Първи жълт картон за Шерифа- мераклията за кмет !

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен26/8/18 09:42

    Странно, една лъжа, втора лъжа, а ми остана и още възможности за зацапване. Какво се чудиш това Бойко, здравата лъжа. Тази реклама ми се видя подходяща за положението и политическите пируети. А, че кмета и заместника му друго пееха преди има няма 2 седмици, сме длъжни да забравим. Лошото което се случи вчера е, че Бойко пак предаде Кърджали на ДПС.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен26/8/18 10:13

    След изказването на премиера става ясно, че общината си върши работата перфектно. Честит 5-ти мандат на Хасан Азис!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен26/8/18 10:48

    Май премиера спря амбицията на областния да си заработи процент от СМР...

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен26/8/18 12:32

    100 procenta lajete arogantno...pokajete snimki i video na stroitelnite obekti ot vsichki strani, koga, kak, kolko rabotiat v stroitelnite grupi, koi, koga i kak priema zavarshenite stroitelni deinosti i po kakav standart...po bg standarta na ovcha kupel, poduene, vrajdebna, darvenica, govedarci i oboriste li? kak sa zakritite pluvni baseini na uchenicite i detskite gradini ot bg uchilistata?

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен26/8/18 16:17

    Господин Борисов, време е да се замислите за Кърджали и да поставите интересите на българското малцинство в града над личните си интереси!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен26/8/18 19:11

    Когато се сключват договори независимо за каква дейност има клаузи със срок.Ако не може да изпълнят си носят отговорностите. Но заради кмета или министър председателя не може първокласник от кв Байкал да отива да учи в 4 етаж в кв Гледка Ако това дете падне от там кой носи отговорност .Разбрано е ,че въпросните фирме са си платили и на кмета и н оня . Може в София да имате коялиция която не се вижда между ГЕРБ И САРАИТЕ но ние вече ХАСАН кмет на града ни и ДПС не ги искаме Ако е толкова добър г-н Борисов вземи го за министър на твоя КАБИНЕТ

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен26/8/18 19:11

    Ентересно но факт в столичните вестници пише томно обратното

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен26/8/18 19:15

    Този ход на бат Бойко беше политически пак асанчо го изпързаля Ще поговориме след година

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен27/8/18 14:46

    А какво ще каже говорителя на Караянчева.Ще има ли вече куража да напада кмета и все още ли вярва,че ще е кмет на Кърджали.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен27/8/18 16:01

    За три месеца никой не може да свърши тази работа.Ами работата по у-ще "Хр.Ботев" започна преди 20 дни.Значи умните са умували 2 месеца кой да прибере парите.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.