Стотици  от ардинското село Горно Прахово, околните села и изселници, които пристигнаха от Турция и Западна Европа участваха в традиционния мевлид за здраве и берекет. Религиозното събитие се проведе край чешмата в местността „Насуфлар съртъ” и бе уважено от областния лидер на ДПС инж. Изет Шабан и кмета на община Ардино Ресми Мурад.
Духовници, водени от бившия главен мюфтия на България Фикри Сали и имамина на медресето в Долно Прахово Нуриттин Исмаил четоха знамения (айети) от Свещенния Коран. Тук преди 106 години по време на Балканската война са били убити местни жители. Мюсюлманите почетоха и тяхната памет.
Всички присъстващи бяха нагостени с 13 казана кешкек, сготвени от местните майстор-готвачи Шабан Юсеин и Касим Фейзуллах. Всички разходи бяха поети от Шабан Юсеинов (Картал), председател на Общинския народен съвет в бившата селищна система в Млечино и синът му доц. д-р. Алтай Картал от най-голямата частна турска болница „Чапа“ в Истанбул. „Решихме тази година да бъдем основни спонсори на традиционния мевлид в „Насуфлар съртъ”. Човек не трябва да забравя миналото си и да съхрани традициите си”, заяви Шабан Юсеинов.
След тържествения молебен авторските стихотворения на местния учител Раиф Ешреф и местния поет Рамазан Муслу (Улусой), посветени на невинните жертви от Балканската война просълзиха присъстващите.
Кметът на Горно Прахово Мехмед Мюмюн се надява тази традиция да продължи и за бъдеще. Той изказва сърдечните си благодарности на спонсорите за финансовата подкрепа.
Гюнер ШЮКРИ
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.