Икона на Св.Петка Българска, закрилница на жените и семейството, с пожелание за здраве и дълголетие поднесе областният управител Никола Чанев на доайена сред  медиците в Кърджали – забележителната д-р Иванка Овчарова, която това лято навърши 99 години. Чанев посети д-р Овчарова в дома й в навечерието на 19 октомври – Ден на св. Иван Рилски и празник на българския лекар, за да я поздрави и да изрази почитанията си към железния й характер, впечатляващ житейски и професионален път и невероятно чувство за хумор. „Вие сте модел за подражание, с който Кърджали трябва да се гордее. Вашият жизнен път е нагледен урок по човеколюбие, отдаденост на хората, стоицизъм и воля за живот. Вие сте неизчерпаем извор на вдъхновение за нас съвременниците, които често губим своите ориентири за добро и зло, чувството си за  мяра. Вие сте обаятелна личност с модерно мислене, на което много млади хора биха завидели. Хора като Вас са доказателство, че големите личности са чужди на дребнотемието и врявата на деня не може да ги очерни. И че едно общество не може да се развива, ако не се опира на авторитети. Връщате ми надеждата, че блатото на посредствеността няма да ни погълне…“, каза Чанев.
Д-р Овчарова е сред пионерите на здравеопазването в Кърджали. Родена е в царско време в покрайнините на Пазарджик. Обявяването на Втората световна война осуетява следването й във Франция. Прехвърля се в Братислава, а след година се връща в България, за да продължи образованието си във Факултета по медицина към Софийския университет, който тогава наброява едва 10 момичета. Помни бомбардировките над София и времената, в които „златният“ български лев е бил равностойно платежно средство в Европа. Преживяла е разцвета и залеза на монархията, налагането и рухването на комунистическия режим, прехода към демокрация. В Кърджали идва през 1956-та. Д-р Овчарова е очен хирург, основател и дългогодишен завеждащ на Очното отделение в областната болница, където внедрява революционния метод криоекстракция за лечение на очна катаракта. Зад гърба си има над 1 500 операции и признателността на хиляди пациенти, на които е върнала зрението. Обича да се шегува: „На много хора съм отворила очите“.  И това не е метафора. Признава, че още сънува болничната операционна и колегите от екипа си. Освен безспорен авторитет в медицината, 99-годишната дама е аристократ по дух, човек с богата обща култура и несломима воля, който говори без заобикалки и не обича да хленчи. И досега си спомня думите на болничния директор д-р Дафовски: „Овчарова, благодарен съм ти, че за толкова години веднъж не дойде да се оплачеш от нещо“. Въпреки отслабналото си зрение и днес обича да чете и да решава кръстословици. Смехът й е заразителен, а за 100-годишнината си пожелава само едно – да е в същото добро настроение.
24rodopi.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.