27 октомври. Сега е събота, но точно след година ще бъде неделя и ден изборен.
27 октомври 2019 година, Кърджали ще гласува за кмет и общински съветници.
Обратното броене вече е в ход. 365 х 24 часа с мисъл за избори, постигнатото, изреченото, недосвършеното.
„Осветление, улици, кучета”. Това ще бъдат ключовите думи в следващата кампания в Кърджали. Сблъсъкът на личности в мажоритарната битка. „Тъмният град с кофти инфраструктура и вой на псета” отдавна е в политическото говорене. Това изречение рефлектира по особен начин върху гласоподавателите, сякаш „синила от бича, следи от теглото”. Акцентът, който ще причинява фрактури у неподготвените. Има една година, в която обещанията трябва да бъдат реализирани, за да бъде спестена подобна лексика в надприказването преди вота. Защото тези три думи вече са се превърнали в градски фолклор и могат да се впишат подобаващо в герба на Кърджали.
Те обаче ще останат леко встрани, като неглижиран от битието автостопаджия на магистралата към шефския кабинет. Ще отстъпят на броенето.

Калкулация на приятелите, електората, останалите, възможните, истинските по пътя към успеха.

ГЕРБ ще заложи на Никола Чанев в битката за кметския пост. Това личи и от ходовете на ГЕРБ и от действията на областния управител. Всякакво друго име ще е голяма изненада.
По стара традиция, от зората на ДПС летоброенето, Движението ще обяви своя човек в последния момент. Няма обаче партиен функционер от всякакво ниво и калибър, който да отрече, че най-силният коз е Хасан Азис. Само той може да покрие нормата „17-18 хиляди гласа“, за да има победа на първи тур.
Никола Чанев и обкръжението му ще пресмятат дивидентите по оста „тъмнина-дупки-дисциплиниран електорат”. И сметките пак няма да излязат и най-вероятно ще трябва подкрепа от третата по сила партия в региона.
Смелите заявки по полит събрания на ДПС за многоцифреното число електорат ще трябва да отстъпят на трезвата преценка. Поне 3000 „сигурни” и най-вече „правилни” бюлетини, няма да попаднат в урните. Причината се корени в посоките и личното светоусещане, чийто катализатор се съизмерва с думата щастие. Хиляди „твърд електорат” вече не живеят тук. Избрали са друг живот, а стрелките на компаса сочат Запад.
Защо хората си тръгват? Какъв е анализът на Хасан Азис? Има ли вина и ДПС?

Колко много въпроси очакват отговори, колко много работа има,

а активистите чакат указания от централите. Това следва да се отбележи на 27 октомври 2018-та относно 27 октомври 2019-та.
Ако БСП са трети, ще подкрепят ли кандидата на ГЕРБ на евентуален балотаж? Ами ако ДОСТ е все още жив политически организъм, как ще се държи на втория тур?
Само две от многото неизвестни.

Политика за хората, без самите хора.

Съвсем преди дни Хасан Азис пържи мекици за празника на кърджалийско село. Почерпи и областния, който отказаха да „върти тигана”, защото постът му изисквал съвсем друга повинност. Никола Чанев все пак опита мекицата на кмета и откри кусур - имала дупки. Метафора за улиците, бюджета и т.н. общински пробойни. Като кандидат за кмет обаче, областният ще трябва да понесе върху плещите си и всички дупки, сътворени от управляващите на централно ниво, дори с марката „Вицето, който мрази кресливите майки с уж болните деца“. Деянията в София бичуват и в Кърджали, и това трябва да залегне като тема за преосмисляне под №1 в тефтера на Чанев. Освен това има дупки и по кърджалийската републиканска мрежа, за която е отговорна Агенция „Пътна инфраструктура“. Три държавни институции пък странно не могат да открият кой излива периодично тонове животинска кръв във „Водното огледало“.
В малкото кърджалийско селце хората наблюдаваха и кмет, и областен. Гледаха и мекицата им, метафората за управление. Гледаха с усмивки. И двамата не трябва да забравят обаче, че по мекицата на доверието дупките са много, много повече.
24rodopi.com


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен27/10/18 10:36

    В Япония за министър председатели и кмет на общини може да кандидатстват само лица които са над 60г възраст .Японците значи имат нещо предвид. Ако законите ни бяха като на Япония в момента кои политици биха били кандидати 1 Мехмед Ходжа 2 Раиф Мустафа 3 .....

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен27/10/18 10:38

    Родапи може ли да направите една малка журналидтическа РЕВИЗИЯ на господата областния и кмета на Кърджали .С какви суми ,коли и имоти са имали , преди да стъпят в службите си и в момента .Да видим дали са били преди милионери или сега

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен27/10/18 12:02

    Ako horata ne sa se vrazumqli i pak glasuvat za DPS znachi matrqla veche e losh za nikakuv ne stava

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен27/10/18 21:00

    Не този път за майките ще гласуват.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.