ДОСТ показа политическа воля трите турски партии в България да се съберат под един покрив, но ДПС се възпрепятства и се противопостави на това, твърди председателят на Групата на приятелство „Турция-България“ в Меджлиса Азиз Бабушчу. Турският депутат отбелязва, че Лютви Местан искал обединение с ДПС, но преди мисията на помирител на Бабушчу в София, лидерът на ДОСТ казал, че „ДПС няма да прояви такава воля“.
„Ние като Партия на справедливостта и развитието (АКР) сме на еднакво разстояние към всички политически субекти на Балканите. Разбира се, както се отнасят към нас, така и ние подхождаме по този начин. Разстоянието между АКР и ДПС произлиза от това, че не ние седим на разстояние от тях, а точно обратното - ДПС предпочита да е на разстояние от АКР. Не иска да бъде в същите отношения, които създаде с Републиканската народна партия (СНР). Когато прочетох декларациите и прессъобщенията, публикувани от ДПС в процеса на изборите и референдумите в Турция, аз лично се питах дали тези текстове не са изготвени в сградата за Републиканската народна партия  и са представени на ДПС и те ги четат. ДПС трябва да създава добри взаимоотношения не само с Републиканската народна партия, но и със всички останали партии“, твърди Бабушчу, за когото изселническите лидери в Турция казват, че „колкото повече България се доближава до избори, толкова по-активен ще става по темата „партиите на турците в България“.
Както вече 24rodopi.com писа, преди дни в интервю за „Ажанс Бг“ Бабушчу разкри, че имал две срещи с Ахмед Доган.
Депутатът от управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (АКР) беше в България на 13 ноември и 12 декември м. г., за което първи 24rodopi.com писа. Тогава разкрихме, че Бабушчу, сочен за „турския ръководител на партия ДОСТ“, разговаря с председателя на ДПС Мустафа Карадайъ и екипа му за евентуално обединение на ДПС, ДОСТ и НПСД (партията на Касим Дал). Вероятно на 13 ноември и 12 декември Бабушчу е посетил и така нар. „Сараи“ в столичния квартал „Бояна“, за да разговаря с почетния председател на партията Ахмед Доган.
„Лютви Местан и партията на Касим Дал по принцип приеха трите партии да се обединят под един покрив. В началото Ахмед Доган и Мустафа Карадайъ също бяха настроени позитивно, но после ДПС се отдалечи от идеята за обединение“, твърди още Бабушчу.
Най-важният човек на Ердоган относно България се надяваше обединението на трите партии да се случи до края на 2017-та година, но в новогодишното слово Ахмед Доган стана ясно, че Лютви Местан и заместниците му нямат никакъв шанс отново да заемат важни позиции под крилото на ДПС.
След провала на мисията на Бабушчу в България, в София пристигна почетният председател на изселническата федерация „Балгьоч“ Турхан Генчоглу. Известният бизнесмен се срещна с Ахмед Доган и Мустафа Карадайъ, след това разговаря и с Лютви Местан, но Касим Дал му отказа среща. Генчоглу направи нов опит да помири лидерите на ДПС, ДОСТ и НПСД през февруари, събирайки на една маса в Бурса изселнически лидери и представители на трите партии, но и това не даде резултат.
24rodopi.com


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен17/10/18 17:17

    Zashto Dogan ne iska ,zashtoto ,polovinata ot rikovoditelite na DPS sa ili bivshi komunisti ili vazroditeli

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен17/10/18 17:35

    този шпионин да си гледа турцията и да не се меси в дела на чужда държава. ако сме на мястото си трябва да реагираме остро като държава.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен17/10/18 19:23

    Това,че един е готов пак да лиже, значи ли, че оня от сараите ще му прости ! Поне да беше се скрил в американското или германското посолство !

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен17/10/18 20:29

    ДПС не иска ходжите, а иска да управлява светска, вярна на идеите на Ататюрк партия Турция.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.