Как точно преди 30 години в тоталитарна България е била създадена Демократичната лига за защита правата на човека - това ще разкаже на конференция в Тракийския университет в Одрин дисидентът от Крумовград Мустафа Юмер.
Организацията е създадена на 13 ноември 1988 година от Мустафа Юмер, Сабри Искендер и Али Орманлъ. Тримата се обявили открито срещу провежданият от режима на Тодор Живко така нар. „Възродителен процес“ и били интернирани във Врачанско.
Демократичната лига се обявила за възстановяване отнетите през 1984-1985 години права на име, вяра и свободи, въз основа на българското законодателство и международните договорености. Организацията изгражда мрежа от местни структури.
Макар много активисти на организацията да са екстрадирани от страната, тя продължава да функционира и от началото на май 1989-та година организира масови гладни стачки, които намират отзвук в радио „Свободна Европа“ и чуждия печат.
Ръководител на Лигата е Мустафа Юмер, а секретар на организацията – Сабри Искендер. Днес и двамата ще участват в одринската конференция.
Мустафа Юмер е роден през 1944 година. След като завършва Педагогическия институт в Кърджали, работи като начален учител. През 1980 г. завършва философия в СУ "Климент Охридски”. От 1980 до 1985 г. е учител в Средното авторемонтно училище в Крумовград.
През декември 1984 г. открито се противопоставя на насилственото преименуване в Крумовградско. През януари 1985 г. е уволнен поради "политическа непригодност”. Дъщеря му, която е в десети клас, е изключена от училище. Година и половина след това Мустафа Юмер работи в строителството.
В средата на 1986 г. е интерниран най-напред в село Кунино, а после в с. Комарево, Врачанско. На 13 ноември 1988 г. заедно със Сабри Искендер и Али Орманлъ основават „Демократичната лига за защита правата на човека в България“. За председател на Демократичната лига е избран Мустафа Юмер, който е идеологът на организацията.
На 4 юни 1989 година е насилствено изгонен от родината си, след промените през 1990-те се завръща.
На снимките: Мустафа Юмер днес; Преследваният от комунистическия режим крумовградчанин отговаря на въпрос на Румяна Узунова от радио "Свободна Европа";  През 2015-та Мустафа Юмер бе удостоен с орден „За гражданска заслуга” - първа степен. Отличието му бе връчено от президента Росен Плевнелиев

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.