„Бедните да го духат!” - култова реплика от американски филм. „Историята на света” беше US-класика, пародия на едни от най-интересните фази на човечеството. Беше произнесена в Сената на Древен Рим, когато бледоликите, обвити с още по-бели чаршафи, за секунди се произнесоха на питането ко щели да правят бедняците с всичките скъпи налози а ла „плащаш и за въздуха”.
И все повече ни прилича, че живеем в някаква пародия. Ама наша си, с тази разлика, че на героите в нея хонорар не се полага.
За какво иде реч. Едни тикви, като ония чаршафосаните, решават да променят законодателството и всякакви стринки и чинки да могат да съдят застрахователните компании за обезщетения за загинал при катастрофа близък. Ответната реакция - „Гражданска отговорност” да се вдигнела няколко пъти и да хакне цифрата от 1200 лева. И пак ония тикви започват да го играят защитници на малката останала сбирщина, наречена народ - демек ние, и ха така, ха иначе, ха па еди как си. Хъка-мъка и се чудят що да измислят. Таван щяло да има - ама оценката за смъртта била подигравка. Ама застрахователите пари нямали. А инак законовият рекет - тоест обезателното застраховане може. Ама, че хиляди хора не са допуснали нито едно нарушение в последната петилетка и повече, а пълнят джобовете на компаниите-това не се отчита от тях. И въртят, сучат и бъдете сигурни - пак ще ни го забодат. И в този ред на онождане, по прежде засегнатите тикви решиха - бедните да го духат. Това де, също така да плащат по-скъпи данъци за старите коли. Па що все най-окъсаните трябва да се бъркат най-дълбоко? Сякаш, ако тези сенки на съвремието ни нямаше да карат последни модели коли, ако имаха възможност? Нямаше ли да джиткат с "Майбах" или Баневи ги изкупиха всичките?
Много въпроси, много. Пък мъката дваж по-голяма. Горивата в небесата и газ на таралясника, за да ни глобяват още повече. Докога ще смучат с маските на заинтригувани за битието на оцелялата пасмина по родните ширини? Май докато остане на територията само една шайка озверели от глад роми. И нека от тях да събират бюджет, че да видим на живо светещи хелоуински тикви.
Бедните да го духат - разбрахте ли!
Жельо Михов
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. Анонимен8/11/18 22:12

    АКО ЗАПЛАТАТА 3000лв. МОЖЕ...А БЕДНИТЕ МОЖЕ ЛИ ДА СЪБОРЯТ ПРАВИТЕЛСТВОТО..ЧЕ НА ХОРАТА ИМ ПИСНА..ЗАСТРАХОВКА.ГОРИВА.ДАНАЦИ.ХРАНА.ЛЕКАРСТВА...ВСИЧКОООО СЕ Е ВДИГНАЛО А ЗА ЗАПЛАТИ НИКОИ НЕ ГОВОРИ

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен8/11/18 22:35

    БОГАТИТЕ ЩЕ СТАНАТ ПО БОГАТИ А БЕДНИТЕ ПО БЕДНИ...ПРОСТО БЯГАИ ОТ БЪЛГАРИЯ ЩЕ СТАВА СТРАШНО

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен9/11/18 05:26

    България на бунт

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен9/11/18 07:48

    Борисов направи всичко възможно да загуби следващите избори, въпросът е КОЙ?

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен9/11/18 08:27

    Адмирации за автора.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен9/11/18 17:36

    Една справка:
    Българина иска да обикаля ЕС с най евтината застраховка 250лв.
    България е на първо място в ЕС по смъртност от ПТП! В чужбина като удариш някого ,никой не пита колко си платил а иска да се управи колата!Извода е че от нас по умни няма!
    Въпроса е как да се угоди на всички!Когато ни отърва на нас даваме за пример как е в Германия, като не ни отърва гледаме колко пари получаваме!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен9/11/18 18:34

    Народееее спиш събуди се

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.