Вицепрезидентът на „Дънди” е първи носител на отличието „Мениджър на годината” за принос в развитието на местните общности

В салона на Софийската опера и балет официално приключи националния конкурс Мениджър на годината. В сериозна конкуренция място в десетката намериха ръководителите на компании в различни сектори на икономиката. Специален гост на събитието, което за единадесета година събира бизнес елита на страната, беше президентът на България Румен Радев. Той връчи кристалната статуетка на победителя – Александър Димитров, главен изпълнителен директор на А1.
За първи път в историята на конкурса на церемонията бе връчена и новоучредената награда на името на проф. Лъчезар Цоцорков за принос в развитието на местните общности. Както вече 24rodopi.com писа, първи носител на този приз стана д-р инж. Илия Гърков, вицепрезидент на „Дънди Прешъс Металс“ и изпълнителен директор за България.
Г-н Гърков за втора година е сред десетте финалисти в конкурса за висши мениджърски постижения. Те управляват едни от най-големите и авторитетни компании в страната и са извоювали с постиженията си място в българския и европейски бизнес елит. По данни за 2017 година, приходите на оглавяваните от тях компании надхвърлят 2,6 млрд. лева.
На финалната права в битка за титлата „Мениджър на годината” в 11-то издание на конкурса застанаха Александър Димитров, председател на управителния съвет и главен изпълнителен директор на „А1 България“; Георги Атанасов, управител на „Фесто Производство“; Данчо Данчев, председател на управителния съвет и главен изпълнителен директор на „Дженерали Застраховане“; Ивайло Славов, изпълнителен директор на BULPROS; д-р инж. Илия Гърков, вицепрезидент на „Дънди Прешъс Металс“ и изпълнителен директор за България; Павел Пенчев, прокурист на „Еконт Експрес“; Петя Димитрова, главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет на Пощенска банка; Радослав Николов, изпълнителен директор на SAP Labs България; Светла Лесова, изпълнителен директор на  Mondelez България; Улрих Хеппе, изпълнителен директор на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД.
Четирима от финалистите затвърдиха постиженията си като попаднаха за втори път в десетката. Това са Петя Димитрова /финалист в конкурса през 2011 година/, Радослав Николов/финалист през 2015 година/ и Ивайло Славов и Илия Гърков, които бяха сред претендентите за титлата и миналата година.
По данни за 2017 година приходите на управляваните от класиралите се във втори кръг участници са близо 9,48 млрд. лева.

Истинските лидери са с възрожденски дух

Инж. Д-р Илия Гърков стана първият носител на наградата за развитие на регионите и местните общности в конкурса „Мениджър на годината“.  За наградата и какво стои зад нея, за критериите и за качествата на победителя , разказва Максим Майер, редакционен директор на списание „Мениджър“

-Как се роди идеята за новата категория в конкурса на сп. Мениджър?

-Тя отдавна зрее в нашето списание. Често сме говорили, публикували сме и доста текстове за значението, което може да има бизнесът за развитието на регионите. Вероятно е малко утопично, но си мисля, че това е един от начините за по-добро развитие на градовете и селата, за намаляване на миграцията. В същото време ясно си давам сметка, че много компании отделят огромни средства и имат значими проекти за развитието на регионите и местните общности. Проф. д-р Лъчезар Цоцорков е много светъл пример в това отношение. Нещата, които той и ръководената от него компания „Асарел Медет“ направиха за Панагюрище ще останат много години напред. Така стигнахме до идеята да учредим награда на негово име за развитие на регионите и местните общности в рамките на националния конкурс „Мениджър на годината“. За наша радост тя бе приета изключително радушно от семейството на проф. Цоцорков, от неговия син Димитър Цоцорков, който е председател на Надзорния съвет на „Асарел Медет“. Нещо повече, той я разви и подкрепи финансово. Фондация „Цоцорков род“ ще вложи средства в проект за развитие на регионите, по който спечелилият наградата мениджър ще работи.

- Как тази нова категория допълва конкурса?

- Винаги при избора на топ мениджърите на годината са се оценявали корпоративната социална отговорност и добрите управленски практики. Те формират 40% от общата оценка на всеки кандидат. Мениджър на годината е единственият конкурс в България, в който няма жури, а консултантската компания „Делойт“ поставя оценки на всеки участник по своя методология, разработена специално за конкурса. Тази нова награда е много в духа и практиката на конкурса Мениджър на годината. Тя дава нов акцент в оценката на дейността на топ мениджърите на година. И в същото време е стимул за развитие на регионални политики, каквито за съжаление не всички компании имат.

- Какви биха били мениджърите, които могат да се впишат в категорията?

- Модерни лидери с възрожденски дух. Има такова съчетание, среща се много рядко, но пък оставя значима следа. Патронът на наградата проф. д-р Лъчезар Цоцорков беше точно такъв лидер.

За новоучредената награда и желанието да се опази родолюбието разказва Димитър Цоцорков – Председател на Надзорния съвет на „Асарел Медет“ АД 

- За г-н Гърков да е пръв носител на наградата е голяма чест и отговорност – какво бихте му казал/пожелал?

- Зная колко много време, постоянство, човещина влага г-н Илия Гърков в контактите си с местните хора в Челопеч и Крумовград. Затова те го приемат като свой и го уважават. Точно това пожелавам на първия носител на наградата за развитие на регионите и местните общности в конкурса „Мениджър на годината“ -  да бъде свой сред хората, с които живее и работи, все така да им дава част от своята светлина и доброта. И те да му отговарят със същото. Това, което той, заедно с целия екип на „Дънди Прешъс Металс“ успяха да направят – да изградят нова мина в България, след повече от четири десетилетия прекъсване, при това за изключително кратък срок, е истински подвиг за който заслужават адмирации и обществено признание.

- Как решихте да подкрепите учредяването на новата награда?

-Преди всичко използвам случая, за да поздравя инж. Илия Гърков за това, че е първият носител на наградата „Лъчезар Цоцорков“. Вярвам, че всички ние заедно ще помагаме на добрите дела да се множат и занапред.
На снимките:
-Д-р инж. Илия Гърков;
-Ирена Цакова, директор Разрешителни и правни въпроси, получава наградата;
-Победителите;
24rodopi.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.