Полицията в Кипър издирва 22-годишния нашенец Мехмет Акпънар (на снимката вляво) за убийството на 22-годишен британец, разказаха пред 24rodopi.com земляци на Мехмет. Предполага се, че той се намира в Турция.
Изслушване на причината за смъртта на Джордж Лоу, 22-годишният британец, намушкан през август 2016 г. в Агия Напа, се проведе в петък в съда в Паралими, Кипър, пише CyprusMail, цитиран от агенция „Блиц“. Не е определена дата за произнасяне на съдията. На заседанието присъстваха и родителите на 22-годишната жертва Мартин и Хелън Лоу, от Дартфорд, Кент, които отлетяха за Кипър за разследването.
Съдията, който следи разследването, е поискал доказателствата и други материали, които полицаите са събрали по случая. Полицейски източник съобщи на CyprusMail, че са подали това, което съдията е поискал, и че от него се очаква да издаде констатациите си скоро. Разследването е стандартна процедура, за да се определи причината за смъртта на човек. Родителите на жертвата казаха пред BBC News преди отпътуването си за Кипър, че има много въпроси за това как той е умрял.
"Всичко, което знаем, е, че Джордж е намушкан и той е починал от тези наранявания", каза Хелън Лоу. Не знаем подробности, но мисля, че трябва да ги чуем, за да ни помогнат. Фактът, че бе необходимо повече от две години, за да се извърши процедурата по отношение на смъртта на Лоу, според полицейския източник, е нещо нормално, тъй като те първо трябвало да изчерпят всичките възможности да намерят заподозрените.
Двамата заподозрени, Мехмед Акпинар и Салих Ахмед, избягаха на север непосредствено след пробождането и по-късно бяха заловени в Кирения от кипърската турска полиция и бяха заведени пред съд в Северна Никозия за съдебно заседание, което не беше насочено към убийството, а за преминаване на военна зона. Това е процедура, наложена към хора, които преминават на север по начин, различен от минаването през контролен пункт. Акпънар беше осъден на три седмици и освободен в Турция. Салих е бил съден за незаконно влизане и пътуване с фалшив документ за самоличност, а след изтърпяване на 10-месечна присъда е отведен в Турция и освободен, вместо да бъде депортиран в България.
Единият е турчин с кюрдски произход, а другият е български турчин. Оттогава и двамата са на свобода. Вярва се, че са в Турция.
Ситуацията е мобилизирала много хора в Обединеното кралство, включително приятели на семейство Лоу политици, сред които и бившият британски външен министър Борис Джонсън, който повдигна въпроса за отказване на натиск върху Северен Кипър да предаде двамата заподозрени. Семейството също е подало петиция до парламентите на Обединеното кралство и ЕС, както и до министър-председателя на Великобритания Тереза ​​Май и Джонсън, като ги приканва да окажат натиск върху Турция да предаде двамата обвинени мъже да бъдат съдени за убийство и опит за убийство. Лоу, на 22 г., е бил нападнат и убит в ранните часове на 14 август 2016 г., когато човек, с когото имал кратко пререкание след няколко минути, се върнал с приятел и го намушкал заедно с приятеля му Бен Баркър близо до оживения площад на Агия Напа. Той починал от рана във врата, която прерязала артерия. Баркър, който бил намушкат четири пъти в гърба, оцелял, посочва още CyprusMail.
„Било е пиянска история. Кавга между турци и британци. Британците направили забележка на Мехмет и приятеля му Салих защо опикават дувара на заведението, а не ползват тоалетните вътре. Джордж бил намушкан един път, но фатално. Приятелят му бил прободен на 4 места, но оцелял“, разказват пред 24rodopi.com земляците на 22-годишния нашенец.
След инцидента Мехмет Акпънар се прибрал в жилището, в която живеел с приятелката си Кула Анастасио, на 48 години. Дрехите му били в кръв. Преоблякъл се и излязъл навън. Жената твърдяла пред полицаите, че повече Мехмет не се появил, не й се обаждал и по телефона.
На снимките: Двамата издирвани. Убитият британец
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.