С милионите, които Турция инвестира на Балканите, определени хора в България стават богати. Това стана ясно от изказване в Меджлиса на депутата от Републиканската народна партия (СНР) проф. д-р Юксел Йозкан по време на дебатите за бюджетите на Турската агенция за сътрудничество и координация (ТИКА) и Дирекцията за турците в чужбина и роднински общности (ЙТБ) за 2019 г.
„Всички големи държави чрез подобни учреждения създават своя зона за действие в т. нар. своя диаспора в чужбина. Вие, вместо да подкрепяте такава диаспора в чужбина и вместо да се възползвате от това във външната си политика, правите богати определени хора със средствата, заделени за бюджетите на ТИКА и ЙТБ, по партизански начин“, отбеляза от името на групата на СНР проф. Йозкан, който е бил лидер на най-голямата изселническа организация в Турция – Федерацията „Балгьоч“.
От планирания бюджет за ТИКА са разпределени 465 450 000 турски лири, а за ЙТБ - 321 046 000 турски лири, посочи проф. Йозкан.
„Бюджетът изисква прозрачност, означава отчетност. Но за съжаление има много въпросителни дали тези средства се разходват по правилния начин. При разглеждане на бюджета и дейностите на тези институции, виждаме някои приближени дружества и фондации на АКП (управляващата Партия на справедливостта и развитието – б. р.). Например, в сайтовете на фондации, които са създадени от народни представители на АКП, се подчертава, че са в сътрудничество с ТИКА и ЙТБ. Непрекъснато подчертаваме важността на компетентността на институциите. Офисите на тези наши институции в Турция и чужбина, се използват за институции, които допреди даваха възможност за работа на ФЕТО (организацията на Фетхуллах Гюлен, сочен за организатор на опита за преврат – б.р.), а сега на поддръжници и други структури. Поради това, че няма квалифициран персонал, дейностите на тези офиси са недостатъчни и се реализират от дружества и фондации, за които не се знае на кого служат.
Ще се съгласите, че това тласка нашите братя и сестри и съграждани в чужбина в ръцете на различни секти и структури. От отчета на Сметната палата за 2017 година става ясно, че обществените поръчки за стоки и услуги в чужбина на офисите за координация на институцията липсват документи, удостоверяващи финансовите разходи в счетоводните книжа. Тези липси са приети от същите институции, като е било отговорено, че пропуските ще бъдат поправени. Но все още в счетоводните книжа не са приложени тези документи“, алармира депутатът от опозицията.
„Нашите роднински общности в чужбина имат голямо значение. Те са с турско потекло. Но за жалост някои политици наричат нашите братя и сестри „български турци”, „гръцки турци”, „македонски турци” от тази трибуна. Това е доказателство, че тези политици нямат знания по история. А това е един от индикаторите на вашата визия. По време на 16-годишното управление на АКП останахте безмълвни пред статиите на някои медии, ръководени от Пенсилвания (Фетхуллах Гюлен живее в имение в този американски щат – б. р.), целящи да отчуждят нашите братя и сестри от Балканите от нас. В резултат на разделящата политика, която водите, както в страната ни, така и на Балканите, днес на Балканите успяхте да превърнете във врагове брат брата. Станахте причина за сериозно политическо разединение. В резултат на това доверието към Турция на роднинските ни общности намаля, те се отдалечават от Турция“, подчерта проф. д-р Юксел Йозкан. Според него, политиката на разделение била приложена в три балкански страни. Като пример за грешна политика той отбеляза, че в някои региони били създадени по три партии, които разделяли хората.
„Тези две институции впрочем са инструмент на външната политика на нашата страна. Ако има пропуски в наблюдението ви в региона, ако имате грешен подход за контакти в региона, ако идентифицираните от вас събития в региона са грешни, ако не знаете историята на хората, живеещи в региона, ако не знаете структура и рефлексите на регионите, ако подходът ви е „ако не мислите като нас, значи не сте от нас”, сте предатели на историята си.
Каня Ви да бъдете компетентни. Каня ви да проявите съвест. Каня ви да проявите правосъдие. И накрая казвам „не” на този бюджет“, каза още проф. д-р Юксел Йозкан.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

9 comments so far,Add yours

  1. Анонимен18/12/18 08:55

    Sabanali yandi,her yerden baski

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен18/12/18 08:56

    Basladilar birbilerini satmaya para biti ask biti

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен18/12/18 09:39

    родопи пишете им имената кои са ?

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен18/12/18 11:44

    Tochno CHP da mi govori za turcite v BG vijdame gi kak sa v koalicia s teroristite PKK

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен18/12/18 12:00

    Богаташите на ТИКА са изгонени и от ДОСТ жалко много жалко.Смятам че те натрупаха достатъчно за цял живот.АЛЛАХ да им даде рахатлък????????????????????????? вай вай вай вай..........

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен18/12/18 14:40

    sabanalito si napilnil djobovete.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен18/12/18 14:47

    кажи го по точно 26хил алиани управляваха 550хиляди сунити с лидер в бояна

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен18/12/18 15:32

    Ей ДОСТаджии, какви ги надробихте на Велика Турция ! Изядохте парите на ТИКА - мика и разделихте народа заради един болен НАРЦИС ! С какво си мерите турчинлъка ?

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен19/12/18 09:15

    Sabanalilerin ve Rasidin kellerini Memet Hoca yedi, partiyi bu gidisle batircak.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.