По инициатива на Арт движение Кръг и Община Кърджали в края на 8-те дни от празника Ханука, ще бъде официално открит паметник с височина близо 2 м на мястото на някогашното еврейско гробище в Кърджали.
В средата на 20-те години на миналия век тогавашното кметство предоставя на еврейската общност отделен сектор в старото градско гробище, което се намира на едно възвишение над днешния стадион в парк „Простор“. Мястото се ползва до 1949 г., когато последните местни евреи емигрират в Израел, и е закрито през 70-те години по свидетелства на старите кърджалийци.
Художественият проект за паметника е на Арт движение Кръг, а реализацията е дарителски акт от председателя на Инициатива „Обща памет“ в Кърджали Красимир Димитров и арх. Иван Хърлев от Асеновград. За официалното откриване на 9 декември от 12 ч. ще пристигне официална делегацията от ОЕБ „Шалом“, в която ще вземат участие и лидерите на регионалните еврейски организации от Пловдив и Стара Загора.
24rodopi.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. Анонимен2/12/18 19:10

    Cionistite da sprat da razrushavat domovete na palestincite,Hasane da ne vzeme da vdigash tozi kamuk

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен2/12/18 23:21

    She go saborim edin den v kj e nqmolo evrei tova sa izmislici Recep kazva nikakvi evrei v kj

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен3/12/18 07:24

    А ЗА ТУРЦИТЕ КОГА ???????????????????/

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен3/12/18 08:18

    Много е интересно, че във всички помашки села отбелязваха годишнината за евреите. Нерде Ямбол, нерде стамбул. В тази държава от всичко се краде. ама хептен урболежката я правят вече.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен3/12/18 10:02

    Каде ми е коментара ве м,,,ти де,,,,а курвина

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен3/12/18 10:26

    Невежи и елементарни , Давид Овадия къде е роден ?

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен3/12/18 17:12

    Как ще издигате паметник на евреите, след като това е гробищния парк на Кърджали до 60 -те години на миналия век. Поставен е паметен знак в уважение на изселилите се евреи от Кърджали в парк "Русалка" по време на управлението на общината от Себахатин Риза.Това е обида за всички кърджалийци,които изровиха костите на своите роднини за да ги пре погребът в новия гробищен парк.Г-н Азис и любимата Ви неправителствена организация... не посягайте на кърджалийската памет....

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен3/12/18 19:27

    23:21, леле, колко си толерантен към различните от теб!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.