Централата иска от община Кърджали минимум 14 000 гласа за Брюксел, планът за Източните Родопи е 50 000 гласа, общо за страната – 380-400 хиляди

Който иска да стане кандидат-кмет на ДПС за дадена община наесен, първо на 26 май трябва да покрие спусната от централата общинска норма „Подкрепа от хиляди избиратели за евродепутати“. Това е новината от днешното заседание на Централния съвет на ДПС.
Нормативът касае най-вече общинските кметове, които имат амбиции за нов мандат, но отговорност ще носят и председателите на Общински съвети и местните партийни лидери, които традиционно имат амбиции за кметския стол. Бариерата „Раздай се за Брюксел, за да те подкрепим за кмет“ е най-висока в „бастиона на ДПС“ Кърджали. Исканият от централата резултат за община Кърджали е 14 000 гласа. Общо в 7-те кърджалийски общини Карадайъ очаква 50 000 гласа, а в цялата странат – 380-400 хиляди гласа.
Който се е провалил на евроизборите, няма да има право да се кандидатира за кмет. Според разчетите на Областния съвет, в Кърджалийско реалните гласове към този момент за ДПС били 44 000, но Карадайъ поискал ръст - 50 000 в областта и 16 000 в община Кърджали.
Както вече 24rodopi.com писа, преди месец зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов предупреди: Няма да търпим готованковци! По време на обиколките на председателя Мустафа Карадайъ и заместника му Ахмедов в последните месеци станало ясно, че „фокусът на ДПС малко се е променил“. „Всички наши структури – общински и областни, са се съсредоточили върху местните избори. Всеки мисли дали ще бъде кмет или съветник. Трябва да променим този фокус, да бъде насочен към изборите за Европейски парламент. Те са важни за ДПС, важни са за България“, отбеляза Ахмедов. Той даде ясно да се разбере, че резултатите по региони на евроизборите през май ще дадат отражение на номинациите за кметове наесен.
„Бъдете спокойни! На тези наши структури, където са се представили на нужното ниво, и централата ще обърне нужното внимание по отношение на кандидатите“, поясни заместникът на Карадайъ.
Днес пък №2 в оперативното ръководство на ДПС, след Карадайъ, потвърди пред „Хоризонт“ новината на 24rodopi.com, че Делян Пеевски най-вероятно ще бъде втори в кандидатската листа за Европейския парламент.
"Естествено, може", така Ахмедов отговори на въпрос на водещата Силвия Великова за евентуална номинация на Делян Пеевски в евролистите. "Той е един от най-работните депутати по отношение на законопроектите. Понякога не е важно присъствието в Народното събрание", каза Ахмедов.
„На днешното заседание взехме няколко решения. Първото е сформиране на Централен изборен щаб на ДПС. Второто решение е в едноседмичен срок областните ни съвети да съставят областните изборни щабове и в двуседмичен срок общинските да съставят общинските изборни щабове. Третото е за приемане на критерии за номиниране на кандидати за членове на ЕП, издигнати от ДПС. Критериите са задълбочено познаване на европейските институции и политики, съпричастност към ценностите на либерализма, владеене на един от работните езици на ЕС, изграден авторитет, добри комуникационни способности и др.“, заяви председателят Мустафа Карадайъ слез заседанието на ЦС на ДПС.
Той посочи, че на разширени заседания на областните съвети ще се номинират кандидатите и ще се предлагат на централния изборен щаб до края на март.
„Номинации могат да бъдат предложени от областните съвети на ДПС, Централния оперативен съвет на младежкото ДПС, Централното оперативно бюро на ДПС и председателя на партията“, обясни Карадайъ.
Председателят на ДПС заяви, че е взето решението партията да участва самостоятелно в евроизборите. „Централният съвет упълномощава председателя и Централното оперативно бюро да подредят листата от кандидатите“, посочи Карадайъ.
Двойният стандарт в морала е характерен за някои други, но не и за ДПС, отбеляза Карадайъ.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.