ДПС все по-рядко говори през Кърджали.
Посланията от парламента и от телевизионните предавания към електората ги „пращат“ я северняци, я „нови софиянци депесари“. При вторите също няма кореняци кърджалийци. Вярно, Хасан Азис се появява чат-пат в някое телевизионно студио, но винаги като зам.-председател на Националното сдружение на общините в Република България.
Никога „Бастионът на ДПС“ не е бил толкова тих, скромен, незначителен, „последна дупка на кавала“ в парламента. Избирателите се питат защо ръководството на партията бута напред един Джейхан Ибрямов, например, а не кърджалийските депутати Адлен Шевкед и Ерол Мехмед. По много от коментираните теми Ерол Мехмед ще намери повече аргументи от посочените от Ибрямов, а в изказа Адлен Шевкед направо „ще скрие топката“ на лансирания Ибрямов.
Или поне пиарските прояви на Йордан Цонев да бъдат съкратени с 10 процента и заменени с кърджалийско присъствие.
Партия ДПС ще спечели, ако говори по-често през Кърджали.
Доган много добре знае силата на Кърджали. Едно време вкарваше забележителни голове в политиката с екипа на Кърджали...
*
Преди дни, в един от сутрешните телевизионни блокове прозвуча нелепото твърдение, че „преференциите били корпоративен вот“. Барабар с депутати от други парламентарни групи, в студиото беше и пратеникът на ДПС Джейхан Ибрямов. Той го каза за корпоративния вот. И видимо беше доволен.
Ако беше истински депесар, Ибрямов щеше да знае, че на местните избори през 2015 година ДПС постигна забележителен резултат в Кърджали. Докато всички, включително и активисти на ДПС прогнозираха, че в местния разпоредителен орган партията ще вкара между 18-19, максимум 20 съветници, изборният резултат поднесе изненада: от 41 броя мандати в Общинския съвет, 24 мандата спечели ДПС. 14 956 гласа (54.69%) за ДПС и забележително постижение - 24.25713 мандата!
И всичко това, защото имаше се гласуваше с преференции.
„Около 850 избиратели в Кърджали, които в продължение на 15 години не са упражнявали правото си на вот, са гласували за ДПС през 2015 година само заради преференциите“, това твърди пред 24rodopi.com член на предизборния щаб на партията на местните избори през есента на 2015 година.
„Открихме ги тези хора - около 850 души, които традиционно не гласуват и ги убедихме, че този път имат право да изберат харесвания от тях човек, нещо като мажоритарен избор в партийна листа, зачертавайки квадратчето с преференцията. Че подредбата на партията е важна, важна си е, но избирателят е по-важен. Още около 1000 избиратели не бяха решили дали ще гласуват за съветническата листа, но пак заради преференцията, пуснаха и тази бюлетина“, разкрива активистът на партията. Според него приетата преди дни поправка в Изборния кодекс за вдигане на прага на преференциите ощетява ДПС в Кърджали. Близо 2 000 души няма да гласуват заради обезсмислянето на преференциалното гласуване, смята активистът.
Всъщност, Бойко Борисов обеща да върне преференциите и тук е мястото на ДПС да настоява по време на "поправителния изпит" за нивата, които бяха валидни през 2015 година и работеха за по-високи резултати на ДПС по региони. Ако се върнат поправките от 2016-та, прагът за преференциите за местни избори ще бъде 7% от подадените действителните гласове за листата, а не 7% от общинската избирателна квота. Това ощетява ДПС, демотивира тези, които в списъка са след 20-то място. 7 % от 15 000 гласа са трудно постижим за мандат чрез преференциален резултат. В личен план сложеният в листата за „пълнеж“ губи, но губи и партията.
Хубаво е да има праг "Спокойствие за елит и парашутисти", особено в листите с кандидат-депутати, но по-важно е доверието на избирателя!
(Следва)
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Анонимен22/2/19 11:40

    Защо да се дава трибуна на Кърджали и кърджалийски депутати,като този район е „чантада кеклик“. Поне така разсъждават големците от ДПС.Най много овце-избиратели има от този район….

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен22/2/19 11:47

    ДПС, ГЕРБ и БСП имат нужда от народен пердах.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен22/2/19 14:28

    Nyama vece budali te umryaha segasnite mladeji vzimat nay malko 120 evro (tursite ot balgariya sa nay tarseni na zapad za razlika ot balgarite .Ne Moja Bay ganyo da gi oseni no na zapad stavat ludi za tyah )I nyama kakvo da mu obyasnis kak da izlajes.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен22/2/19 19:06

    БСП и ГЕРБ сложете на листите кандидат турчин,и да видите колко губи ДПС то.Защо миналите избори не предложихте Вежди Рашидов за кандидат кмет на Кърджали примерно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен23/2/19 02:30

      Ти па вежди рашидов кандидат! Нека да са пробва да видим колко гласа ще изкара. Нашите хора тук умарат за човека който сам закри театъра носищ името на майка му

      Изтриване
  5. Анонимен23/2/19 07:01

    Aydan, sanki son zamanlarda Hasan'a baya bir reklam yapar oldun? Anloyoruz, Brüksele gitmek istiyor veya Başkan olmak istiyor, fakat böyle olmuyor be kardeşim.. Metodi değiştirin. Saatcilere sor bunları, onlar biliyor.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.