Обособено място за кучета ще бъде изградено в парк „Простор“ в следващите дни, съобщиха от Общинска администрация. Специализираната площадка ще позволи на собствениците на кучетата да ги пускат без каишка в заграденото пространство.
Съоръжението ще бъде оборудвано с пейки, кошчета и уреди за тренировка на домашните любимци.
Както 24rodopi.com писа преди седмица, едва 300 собственици на кучета в Кърджали влизат в графата „съвестни”, плащайки ежегодно таксата от 4 лева за домашен любимец, наложена от Общината. В същото време хиляди в региона притежават четириного. Това сочат данните на местната администрация.
До 31 март е срокът, в който стопаните на кучета трябва да заплатят таксата за любимците си. От нея са освободени тези, които през настоящата година са чипирали животното, както и собствениците, кастрирали кучетата си, посочи за 24rodopi.com главният експерт в отдел „Опазване на околната среда” в Общинската администрация Анжела Василева. Към момента около 20 стопани са заплатили такса. От Общината посочиха, че глобата за недобросъвестните собственици е 25 лева.
Огромна част от жителите по селата не регистрират кучетата си, нито ги кастрират, за да ги освободят от такса. Това от своя страна допринася за голямата популация на четириногите, която се усеща най-вече в областния град.
Припомняме, че 401 безпризорни кучета са минали през Общинския приют в Кърджали в рамките на миналата година. 149 улични животни са били прибрани от селата, докато в областния град те са били 252.
338 от животните са били пуснати след извършени манипулации по обезпаразитяване и кастриране, 36 са били осиновени, а 17 са починали.

На снивката: Така изглежда детска площадка във Велико Търново. Снимка: Дарик
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен13/2/19 00:43

    Neka da e kato v Evropa, ako shte otglejdat kuche, trqbva da imat zasrahovka za tova kuche.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.