Просто експеримент от „онова” време върху човешкия фактор, опит за разчупване на образованието, едно „есе” с цел създаване на вундеркинди? Въпроси, останали назад в миналото. Но хиляди понесли ги върху себе си, отпечатани дори в дипломите им.
Помните ли образователния експеримент „Проблемна група по образованието“, по-известен като „Сендовска система”? Случи се и в Родопите…
„Ние бяхме различни. Когато си говорех с деца от други училища за това какво учим те ме гледаха неразбиращо, аз пък се взирах в тях по същия начин, недоумяващ що за предмет може да е „Родна реч”. Докато те не бяха и чували за блок-схеми”, разказва 36-годишен кърджалиец, на когото първите школски години са преминали в „Сендовската система”. Тя бе наложена в тогавашното СОУ „Димитър Благоев”, днес носещо името СУ „Йордан Йовков”. Наложена бе и в някои паралелки в СОУ „Св.св. Кирил и Методий” в Смолян…
24rodopi.com
Целият текст четете единствено в петък в печатното издание „Родопи voice”!
И още теми в новия брой на вестник №1 в региона:

-Британки „напомпаха” гърди заради… родопчанките!

-Как мостът на дядо Юсеин ще „стигне” свещените земи

-Всеки 20-ти се е сдобил с „нов” автомобил в Родопите

-Нашенец пътува по 9 000 км, доказва брак в… Япония!

-Къде 300 ще „изкарат акъла” на 4000?

-Как тревата „обедини” двойно повече ученици и какво правят 20 на сто от тийнейджърите?

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен21/2/19 23:35

    Сендовската система си беше много добра. Жалко че я наричат експеримент. Ако днес съществуваше все още, нямаше сега да имаме неграмотно поколение.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен22/2/19 16:13

      Браво, колега и аз съм от "системата":)

      Изтриване
  2. Анонимен22/2/19 09:39

    Обучението, по т.нар. Сендовска система, те караше да мислиш, затова и не беше толкова харесвана, нещо различно от наложеното да учиш наизуст: разбрал - неразбрал.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен22/2/19 17:43

    Имаме неграмотно поколение не защото я няма Сендовската система, причините са различни, но темата е доста обширна, главното е, че упралявляващите, които и да са те, нямат нужда от мислещи хора и по различни начини го постигнаха!!! Сега няма оправяне поколения наред!!!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.