Бум на ново строителство в страната. Броят на разрешителните за строеж и новостроящите се жилищни сгради расте, показват последните данни на националната статистика. А за първи път брокерите отчетоха по-малко сделки с имоти - в края на 2018 г., съобщава Нова тв.
През последното тримесечие на миналата година разрешителните са се увеличили с 14% в сравнение със същия период на 2017 г. Право на строеж е получено за близо 12 000 жилища – с 60 на сто повече. Най-много сгради за живеене предстои да бъдат започнати в областите София, Варна, Пловдив, Бургас и Стара Загора. Според сдружението на агенциите в бранша това трябва да е сигнал за инвеститорите - да бъдат по-консервативни в цените, тъй като предлагането непрекъснато расте.
Сделките с имоти намаляват до 212 000 през 2018 г., сочат официалните данни За сравнение през 2015 г. те са били 230 000. През последното тримесечие спад има дори в големите градове като София, Пловдив, Бургас и Варна.
Както вече 24rodopi.com писа, на глава от населението Кърджали бе републикански шампион по брой на издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради и започнатото строителство през второто тримесечие на 2018 година.
Между април и края на юни в Кърджали стартира строителството на 36 сгради с 436 жилища с разгърната застроена площ - 55 933 кв. метра.
Най-голям брой разрешителни за строеж на нови жилищни сгради през второто тримесечие бяха издадени в областите Пловдив - 223, София (столица) - 216, Варна - 133, и София - 125. Най-много жилища предстои да бъдат започнати в областите София (столица) - 3 168, Пловдив - 1 319, Варна - 713, и Кърджали – 501, отбелязаха тогава от Националния статистически институт.
Днес вече Кърджали е извън топ 4.
„Пазарът е спокоен. Цените през 2019-та ще бъдат като тези през 2018-та, възможен е дори спад. Гурбетчиите вече не правят емоционални харчове. Няма ги вече тези, които купуват, защото „трябвало да имат нещо в Кърджали“. Усеща се, че все повече успели на Запад нашенци са решили да останат там, а все повече стават тези, които ще се върнат в България, но предпочитат да инвестират на по-сигурно място, като Пловдив и София“, коментира пред 24rodopi.com брокер.
Очаквайте: Цените на имотите в Кърджали в началото на 2019-та – реални и блъфове. Ръст на призрачните блокове
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Анонимен6/2/19 18:00

    Май баламите са на свършване, ама и баш майсторите докато не застроят всяко свободно зеленеещо се място, няма да спрат.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен7/2/19 00:56

    Hey zavislivi hora koyto ima pari da kupi

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен7/2/19 06:05

    horata zapocnaha da kupuvat jilista ot cujbina

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен7/2/19 07:29

    С тези надути цени вече никой няма да ви купи нищо. Мафиотите строители искат 4-5 кратно по-висока цена от себестойността на сградите. Лакомия голяма. Това да не ви е щата Калифорния, за да искате такива цени. В вдин момент и "емоционалните" купувачи се усещат за какво става въпрос. строителна мафия. А тези със старите шилища, дето са строени за 10 хиляди лева и те искат по 100 хиляди за един мухлясал апартамент, дето задължително като го купиш има нужда от основен ремонт, със смяна на тръби и всичко останало. МОШЕНИЦИ

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен7/2/19 17:27

    Оставете пловдив,там цените са надути понеже през 2019 г. е столица на културата.Вместо кутии от пловдив и софия за 100 000 евро от Истанбул,за тези пари ще си купите 2 апартамента с дори готови кухня на ламинат,баня на фаянс.Ще видите ердо като се оттегли,какви ще са цените там!!!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.