"Ръководството на ДПС днес е обсъдило подписката за признаване на турско национално малцинство и за въвеждане на турския език, като втори официален у нас, съобщи за бТВ заместник-председателят на движението Лютви Местан: "Това е провокация не срещу ДПС, това е провокация срещу базовата ценностна система на българското гражданско общество, част от която базова ценностна система се явява и българският етнически модел. Внимателният прочит на декларацията показва, че тя съдържа всички характеристики на едно активно мероприятие".
Тази новина е от 21 февруари 2006 година от архива на bTV. Тогавашният зам.-председател на ДПС коментира искането за статут на турско малцинство в България.
Тогава и премиерът Сергей Станишев обявява, че държавата ще се противопостави решително на всички опити за насаждане на етническо напрежение и омраза у нас.
Както първи 24rodopi.com писа, на 17 март т. г. националното ръководство на партия ДОСТ реши да започне подписка за признаване на турско малцинство в България. Това решение е историческо, обяви след заседанието членът на Изпълнителния съвет на ДОСТ Зюрфедин Али.
Партия ДОСТ ще организира и проведе подписка с искане за законово признаване на статут на национално малцинство на нейни членове и симпатизанти“, това обяви вчера партията на Лютви Местан в разпространена до медиите декларация.
"Ние сме безспорно национално малцинство в не по-малка степен от етническите българи в Албания, Украйна, Молдова, Унгария и други държави. Отричането на този факт няма да заличи нашата етническа, религиозна и културна идентичност, но ще продължава да генерира напрежение в междуетническите отношения. Така както силовите методи на комунистическия режим не успяха да ни асимилират, така ще се провалят и формите на скрита асимилация", се казва в декларацията.
В позицията ДОСТ декларира, че няма да партизира искането за статут на национално малцинство, затова призовава партиите, които имат амбицията да представляват правата и свободите на малцинствата.
„Призоваваме всички български граждани да се включат в Националната подписка, в това число и нашите братя и сестри – етнически българи, защото вярваме, че само заедно, при взаимно зачитане на човешката идентичност, можем да градим общото демократично бъдеще на общата ни родина – Р България.
Предвид на крайно ограничените финансови средства, ние ще дадем предимство на електронния вариант на Подписката. Ще създадем специална електронна страница с наименование „Аз съм за статут на национално малцинство“. Тя ще е достъпна за всички български граждани. Българските граждани, които биха имали проблем с достъпа до електронната форма на подписката, могат да изразят подкрепата си с подпис на хартиен носител, чийто формуляр и реквизитите му ще бъдат съобразени със Закона за защита на личните данни. Подписката ще е отворена до края на 2019 г.
Време е“, пише в декларацията.
По данни на Националния статистически институт от последното преброяване на населението на България през 2011 година турската етническа група е втората по численост - 588 318 души. Те представляват 8.8% от населението.
Какво каза на събрание в Кирково Лютви Местан - четете по-късно тук
На снимката: Членовете на националното ръководство на ДОСТ гласуват на 17 март за стартиране на подписката
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

11 comments so far,Add yours

  1. Анонимен27/3/19 08:55

    познавам Местан и не вярвам на нито една приказка,този човек пет пари не дава за тюрклюка,цял живот демагогства и лъже,но вече е аут,Лютви крайно време е да се скриеш някъде, играеш много мръсна и опасна игра,ние не сме глупави за твоите болни амбиции,раздели хората в селата

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен27/3/19 09:40

    Ako nqkoy se protivopostavi znachi ima zadni misli sreshtu turcite i chaka udopben moment za vtori vazroditelen procces

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен27/3/19 09:55

    Ако конституциите на Украйна, Чехия, Унгария, Румъния, Македония, Албания, на всички балкански държави и на всички европейски държави признават безспорния факт, че 2000 българи могат да бъдат национално малцинство, а българската конституция отказва да признае очевадния факт, че над 1 млн. турци не са национално малцинство, това означава, че тази конституция не е справедлива и трябва да бъде променена”,

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен27/3/19 10:22

    Mestan e izgonen ot DPS zastoto poiskal natsionalno maltsinstvo no Dogan i dps ne sa iskali dps turtsi li sa ili ne

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен27/3/19 10:25

    Ако майка България имаше още няколко смели политици като Местан ,сега вместо от България да се изнасят младите .Младежите от други държави щяха да искат да работят и стават Български граждани

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен27/3/19 10:30

    Ако през началото на 90г беше прието сега нямаше да има нито ДПС нито АТАКА
    И майка България щеше да е на светлинни години напред даже и пред Германия .Преди избори само етническо напрежение и на власти идваха дпс и атака .Браво на Местан сега ще се спре всичко с приемането им .

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен27/3/19 11:23

    До главния Прокурор на Р.България,До министъра на вътрешните работи на Р.България,до всички институции имащи отношение за националната ни сигурност.
    Уважаеми г-да спрете този самозабравил се човек,не му позволявайте да насажда етническа омраза сред мирното население.Правата на турското населени са регламентирани с основния Закон на Р.България - Конституцията. Нека държавата да се противопостави решително на всички тези опити за насаждане на етническо напрежение и омраза у нас.
    С уважение М.Алиев

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен27/3/19 18:11

      Мюмюн Алиев, престани да се подмазваш на властимащите, насиш турски имена но си ги смени и не се бъркай гледай си пенсията или някокъв хонорар като адвокат, харчи със здраве квото со успял да отмъкнеш чрез нап

      Изтриване
    2. Анонимен27/3/19 20:18

      Малиев, нали точно за този проблем става въпрос. За какви права ни говориш! 30 години бе льолю, какво направи това ДПС за нас! Да искаш да бъдеш признат за такъв, какъвто си, насаждане на етническа омраза ли е?

      Изтриване
  8. Анонимен27/3/19 14:44

    Amed dogan nın partisinde yasak
    Azınlık istemek
    Karadayı isteseydi
    2 yıldır,29 yıldır dogan neden istemedi
    Hükümete idi 9 yıl
    Neden istemedi
    Bırakın azınlık istemeyi
    Komunizmad olan zulümlere
    Dava bile acıtırmadıı
    Yasak dps de hersey

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен27/3/19 14:46

    Lütfi mestan Türkiye’yi
    Savundu partiden atıldı
    Azınlık isteseydi
    Dps lideriyken
    Oldütürürdünüz adamı
    Ahmed emin gibi

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.