„През 2006 г. беше направена ревизия на доста настоятелства в страната. По това време нямаше централизация. Доста настоятелства, които имаха приходи от вакъфски имоти, не плащаха данъци. Тогава само "Мюсюлманско изповедание" беше юридическо лице и впоследствие тези задължения бяха приписани на него“, твърди главният мюфтия на Мустафа Алиш Хаджи пред „Актуално“. Той се надява държавата да опрости задълженията на Мюсюлманско вероизповедание, които са в размер на 8 279 000 лева.
Настоятелствата по места не били със статут на юридически лица. Нито едно настоятелство не плащало данъци, не били изпращани и справки във Главно мюфтийство за дълговете.
„На практика са взимали парите от вакъфските имоти без да плащат данъци. На някои места бяха направени ревизии и наличните средства, открити в техните банкови сметки, бяха вписани като задължения към държавата. В Кърджали например беше така“, пояснява главният мюфтия.
„Такса смет към общините - всички храмове дължаха, но само от нас ги търсеха. Например само джамията в София имаше 600 000 лева начислена такса за битови отпадъци. Нито един православен храм не плащаше такъв данък, никой не ги търсеше. Обаче от нас ги търсеха. Ние имаме имот в София, който е парцел. От него не се изхвърля грам смет. Други хора на него изхвърлят смет, а ние трябва да плащаме данък за това“, отбелязва Мустафа Хаджи.
Отделно д-р Недим Генджев, който през 2009-2011 г. водел дела като представител на мюсюлманското вероизповедание, оставил дълг от 300 000 лева без лихвите, които средства трябва да бъдат изплатени на адвокати.
Главният мюфтия твърди, че държавата е обсебила имоти на вероизповеданието.
„Голяма част от вакъфските имоти, които са наследени от нашите бащи и деди, по време на комунизма са удържавени. Става въпрос например за безистена в Ямбол, за 40 декара земя на морето, в Несебър. Това са крупни имоти, които са одържавени. Ние сме завели дела, но за голямо съжаление няма резултат. Трябва да ни бъдат върнати тези имоти - поне тези, за които разполагаме с документи, за да може да се издържаме с приходите от тях. Ние имаме над 1000 имами в България, а само 620 получават заплати. Другите са издържани от населението“, посочва Мустафа Хаджи.
Четете по-късно тук: 1.Ревизия; 2.Санкции;3.Опрощаване на дългове…Данъци не са плащани, бивш мюфтия има най-големия апартамент в Кърджали, а негов колега - къща в Бурса
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен11/3/19 08:29

    разграден двор сте братчед и пета колона

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен11/3/19 08:32

    Не се оплаквайте само от такса за ползване на тоалетна на база официални документи кърджалийското джамийско настоятелство беше натрупало облагаем оборот над 50 000 лв.

    ОтговорИзтриване
  3. данъкоплатец11/3/19 09:39

    Ква стана сега с нашите данъци купуваме къщи и апартаменти на имамите. Герб пак се уляха за да са още малко във властта, на наш гръб.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.