Реалностите в Кърджали и глобите

Наемат се непълнолетни на работа, но не по законоустановения начин; работници по строежи без трудови договори; бачкане без почивка; забавяне на заплатите, които пък варират от малко под 500 до малко под 700 лева.
Това са реалностите в Кърджали след анализ на данните на Инспекцията по труда и извършени проверки в региона.
Глоба за липса на трудови договори отнесе строителна фирма в областния град. Проверката била извършена на обект в Кърджали. При вида на трудовите инспектори, един от работниците дори избягал от изкопа, в който заедно с колегите си поставял арматура. Служителите обяснили, че работят за 670 лева. Един от тях дори се водил на работа в… птицеферма.
Дете, наето във фирма в Кърджали без необходимите документи, също коства глоба в размер на 1500 лева на работодателя.
Проверка в голяма хранителна верига пък установила, че служител е работил 26 часа в два последователни дни. Последвала също санкция в размер на 1500 лева.
Всички наказателни постановления бяха потвърдени от съда в Кърджали.
493 лева средни заплати в предприятия в региона. Системата на изплащането им пък е „когато вземеш, тогава”. Това става ясно от дейността на Инспекцията по труда в Кърджали през месец февруари.
В три предприятия в областта са били установени забавени възнаграждения на общо 212 служители, а тяхната обща стойност е 104 600 лева. „За тези нарушения са наложени принудителни административни мерки със срок на изпълнение между 15 и 30 дни”, посочиха от Инспекцията по труда.
Инспекторите са извършили 85 проверки, които са установили общо 611 нарушения от страна на работодателите само през февруари. Дадени са 605 броя предписания. Броят на нарушенията по безопасни и здравословни условия на труд са 322.
Някои работодатели в област Кърджали принуждават подчинените си да работят над 12 часа над ден. Сред констатираните нарушения е и лишаване на работника от седмична почивка. Това са констатациите за изминалата година.
Инспекцията по труда е съставила 272 акта за 328 600 лева през 2018-та година.
Средният размер на имуществените санкции е 1463 лева.
Немалка част от глобите са за наемане на хора без трудови договори. Техният брой е 94. Издадените наказателни постановления са 254, като 226 от тях са влезли в сила.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен14/3/19 18:46

    pri deputat Mustafa raboqt bez dogovor

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен14/3/19 19:53

    Защо данъчните не работят събота и неделя,от 95 година работя в строителството,преди съботите работехме най-нормално,никой не проверява,не плащат извънреден труд,сега и неделя ни карат да работим едва не на сила.А бизнесът плачел за хора.Къде са асан азис караянчева и чичо чанев.Те не виждат ли тази анархия или и при техните фирми се работи неделя,срамота.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.