До 30 000 евро глоба за постройки на нашенци до плажовете

Няколко години след като границите с Гърция в Родопите бяха отворени, цели квартали на нашенци изникнаха край плажовете в Миродато, Авдира, Мандра. Родопчани купуваха земи и вдигаха сглобяеми къщи „на крачка” от Бяло море.
Няколко години по-късно, родопчани премахват постройките си заради непосилни глоби от страна на гръцките власти. От 8 до 30 000 евро ще трябва да плащат новите собственици, позволили си на земеделска земя да развиват туристическа дейност.

Цяло градче до Миродато

Цяло градче се е появило на близо километър и половина от плажа в Миродато. „Бързите къщички” на родопчани са превзели парцели, оградени от мрежи срещу хора и животни. Една подобна конструкция в груб вид възлиза на около 17 000 лева. Всички са правени от строителен предприемач от Смолян, разкриха пред екип на 24smolian.com и 24rodopi.com собственици на парцели. С поставянето на дограми, врати, вътрешно обзавеждане и облагородяване на терена, крайният масраф може да достигне до над 100 хиляди лева. Всеки парцел е с площ от около 300 ара.

След строежа следва събаряне

Голяма част от новите собственици са започнали сами да премахват постройките си заради административните мерки, предприети от гръцките власти. Стигнало се е дори до арести на българи, разкриват собственици на терени.
Други нашенци водят дела, като са си наели гръцки адвокати и счетоводители.
През юни „Кварталът на родопчани” край Бяло море влиза в съда. В съдебно дело ще се реши съдбата на десетките къщички, на малко повече от километър от плажа в Миродато.

Атаката идва от неуспял политик?

Според нашенци, проблемите започнали от местен неуспял политик. Именно той е пуснал първите жалби срещу постройките. Родопчани коментират, че атаката е защитен механизъм за бизнеса на местна хотелиерка, близка на политика. Притесненията-хотелът й ще остане празен през летните месеци заради многобройните къщички на чужденци край плажа.

От другата страна: Българската алчност

„На това поле преди са се отглеждали аспержи. По европейски програми. В един момент къщите станаха много. Доста нашенци започнаха да пускат обяви, че ги отдават под наем на туристи през активния сезон. Явно това ядоса гърците и всички ние бяхме нарочени. Аз имам две къщи, но ги ползваме две семейства-моето и на сина ми, не печелим пари от тях”, споделя не без яд родопчанин край Миродато.
Според него, сред собствениците на имоти има адвокати, полицаи, бизнесмени и държавни служители
Около 200 парцела на българи има край плажовете на Миродато, Авдира, Мандра.

Проблемът на ниво заместник-министри

„Запознат съм с проблемите на собствениците на имоти в района на Северна Гърция”, посочи преди време кметът на община Смолян Николай Мелемов. Той поясни, че има промяна в гръцкото законодателство. „Когато са строени обектите условията са били други и не е имало проблем. Разговарял съм с кмета на Ксанти и проблемът е поставен на ниво заместник-министри. Редно е да се каже, че строителните власти не делят обектите на „български” и „гръцки” и критериите са еднакви”, казва Мелемов.

До 15 юли: Нашенци с имоти трябва да ги заявят пред властите в Гърция

До 15 юли българите с имоти в Гърция трябва да ги заявят пред властите в южната ни съседка. Срокът обаче за нашенци, които се водят постоянно пребиваващи в Гърция, е до 15 април.
Това се налага заради имотния регистър, който комшиите ни създават.
Mиниcтepcтвoтo нa oĸoлнaтa cpeдa и eнepгeтиĸaтa глacyвa пpeз дeĸeмвpи м.г. yдължaвaнe c 6 мeceцa пepиoдa зa yзaĸoнявaнe нa имoтитe. Haлoжeнитe глoби зa нeзaĸoннo cтpoитeлcтвo в Гъpция ce плaщaxa нa 80 внocĸи, нo cъглacнo нoвия зaĸoн тoвa вeчe e възмoжнo дa cтaвa нa 100 внocĸи.
Зa дa бъдaт впиcaни имoтитe в нoвия ĸaдacтpaлeн плaн нa Гъpция e нeoбxoдимo coбcтвeницитe дa пpeдcтaвят пpeд cъoтвeтнитe oбщинcĸи cлyжби – личнo или чpeз aдвoĸaт – ĸoпиe oт нoтapиaлeн aĸт нa имoтa, пoпълнeни фopмyлиляpи Д1 и Д2, ĸoпиe oт издaдeни дaнъчeн нoмep /AФM/ и ĸoпиe oт личнa ĸapтa. Πpи пoдaвaнe нa дoĸyмeнтитe зa впиcвaнe нa имoтa в нoвия peгиcтъp ce зaплaщa дъpжaвнa тaĸca.
„Πoвeчeтo бългapи, зaĸyпили имoти в Гъpция имaт впиcвaния зa coбcтвeнocт caмo в Aгeнциятa пo впиcвaниятa, пopaди липca нa Kaдacтъp в пoвeчeтo нaceлeни мecтa. Hяĸъдe мoжe дa бъдe oтĸaзaнo впиcвaнe пopaди aнoмaлнo изпoвядвaнe нa cдeлĸитe или зaĸyпeни имoти c ĸoнcтaтивeн дoгoвop. B тoзи cлyчaй e нeoбxoдимo дa ce oбжaлвa в Kaдacтъpa в oпpeдeлeнитe зa тoвa cpoĸoвe“, yтoчняват юристи.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.