Младите изследователи от Средно училище „Христо Смирненски“ в село Черноочене за пореден път се представиха достойно на национален конкурс. Заедно с връстниците си от СУ „Любен Каравелов“ във Варна, Клуб „Холокост” – група по интереси с ръководител Юлия Чортленева към чернооченската школа, бяха отличени с първа награда конкурса „Места и памет – реални личности и истински истории“.
Съревнованието е организирано от Министерство на образованието и науката. В него са представени изследователски проекти, посветени на участието на българските евреи във войните за национално обединение, както и за съдбата им в годините на Холокоста.
Учениците Октай Етем, Кудрет Давудов и Серкан Бехчед от 11 клас на чернооченското средно училище представиха лични истории на хасковските евреи във войните за национално обединение. Учениците ходиха до Хасково и интервюираха хора.
Помощ им оказа д-р Виолета Костова - уредник в музея на Хасково.
При среща с Аврам Ниего, чийто баща е участвал в Първата световна война и е бил военноинвалид, в непринуден разговор той разказа за своя баща и за това как са преживели годините на Холокоста.
Победителите и научният им ръководител Юлия Чортленева получиха наградите си от заместник-министъра на образованието и науката Таня Михайлова. „Толерантността и уважението към другите хора, независимо от етнос или религия, са условие за хармония в човешките отношения, за съгласие в обществото и за мир. Бъдете добри хора, бъдете честни и постигайте успехите в своя живот с достойнство”, обърна се към призьорите в националния ученически конкурс зам.-министърът Таня Михайлова.
Иванка Гезенко - от Държавен архив София, за втора поредна година избра само разработките на екипа от СУ „Христо Смирненскси“ с. Черноочене, за частично допълване на Държавния архив, сподели научният ръководител на учениците Юлия Чортленева.
Исмет ИСМАИЛ
24rodopi.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.