Пазарни дялове в Кърджали: "Технолукс" - 25 %, "Глобал нет" - 23 %, "Виваком" - 18%, "А1" - 14 %, "Еском" - 12%, "Родопи нет" - 8 % 

Кърджалийци предпочитат интернет от местни доставчици. Средната скорост от около 50 mb пък праща града пред редица други в страната, включително и областни. Пазарът край Арда е един от най-бързо развиващите се, а покритието е на 99 на сто към момента.
Това установи проучване на 24rodopi.com за пазара на кабелна телевизия и домашен интернет в Кърджали.

Няколко са доставчиците, а лидер е местният оператор „Технолукс”, на когото се доверяват 25 на сто от потребителите на услугата в Кърджали.
Следват „Глобал нет” с 23% пазарен дял (дружеството е най-дълго на пазара, но губи позиции), а другите доставчици от „Еском” (Хасково) и „Родопи нет” могат да се похвалят съответно с 12% и 8 на сто. Големите компании като „Виваком” и „А1” държат 18 и 14 на сто от пазара в Кърджали. Към дела на "А1" са включени и 2%, които бяха постигнали от "Булсатком" .
Всички оператори предлагат комплексна услуга, т.е. телевизия и интернет, но някои от тях са инвестирали повече в телевизията, а други в интернета.
Има различни технологии за предлагането на тези услуги. Например „А1”, „Родопи нет” и „Еском” са заложили на по-стара технология с коаксиален кабел, а фирми като „Технолукс” и „Глобал нет” на по-новата и иновативна технология IPTV. Но за постигане на максимално качество на услугата се налагат много сериозни инвестиции в инфраструктурата, като полагане на подземна оптика. Лидер в това отношение е фирма „Технолукс” с изцяло подземна мрежа и директна оптика до всяка сграда. „Глобал нет” тепърва вкарва кабелите под земята и ги подменя с оптични.
При доставката на интернет също технологиите на фирмите от региона са различни, някои са заложили на Lan, а други на най-новата технология Pon.
В момента на Pon лидер е отново „Технолукс” със 100% мрежа в града. Друга фирма, която използва същата технология, е хасковската „Escom”, но в момента е в процес на изграждане.
Тенденцията в региона е за отлив от големите оператори и преместване към по-малките, където услугата и поддръжката, както и договорите, са по-гъвкави.
В момента интернетът от лукс се превърна в жизнена необходимост. Фирми, които са направили големи инвестиции в изграждането на подземна инфраструктура и използват най-модерните технологии, ще бъдат по-адаптивни на пазара, а други, които залагат на стари такива, ще останат по-назад.
Така например заради вградените нови технологии фирма „Технолукс” отскоро въведе нова и единствена за региона услуга „Облачно видео наблюдение“,
която ще позволи на клиентите да наблюдават дома или офиса си срещу минимална месечна такса без да правят никакви инвестиции в скъпоструваща техника. Достатъчно е просто да са абонати на оператора. Ще имат достъп до записите от видеокамерите, които ще се съхраняват на сървъри на фирмата, които са много по-надеждни от домашните устройства.
Конкуренция е сериозна, очакванията на клиентите - големи. Новите предизвикателства трябва да се посрещнат с нови инвестиции, което някои от дружествата вече правят.
На снимките: Оператор, който си работи в миналия век, и оператор, инвестиращ в технологиите. Третата снимка е констатация на Нова телевизия за опасни кабели в квартал „Студен кладенец“.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

15 comments so far,Add yours

  1. Анонимен1/5/19 14:51

    а в Кирково кога ще има конкурентни фирми...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен3/5/19 09:59

      Когато и в Джебел - никога. И интернета ви е слаб - 1 мБит.

      Изтриване
    2. Анонимен3/5/19 10:00

      В Джебел нета е най-бавен в целия свят.

      Изтриване
  2. Анонимен1/5/19 15:02

    От кога LAN кабела е PON ?

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен1/5/19 15:04

    100 % мрежа Гледка къде сте ? Че не се виждате там !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен1/5/19 21:15

      Нетроникс е на ПОН мрежа в гледка. :) и сме много доволни

      Изтриване
  4. Анонимен1/5/19 15:27

    Като гледам как висят кабелите в някои квартали, картината става тъжна. Иначе е вярно, че кърджалийските фирми са по-предпочитани. По-бързо реагират.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен1/5/19 15:33

    Важното е да има конкуренция. Преди време Глобал нет имаха 5 000 абонати, но сега са само 2 500. Колкото повече оператори, толкова по-добре. Големите играчи постепенно ще смачкат малките местни фирми, ако не налеят свежи пари и не подобрят качеството.

    ОтговорИзтриване
  6. само Технолукс
    номер 1 са

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен1/5/19 20:48

    A tozi netronix kvo se pravim 10 dena v meseca samo prekasvaniq selska rabota

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен1/5/19 21:07

    „Глобал нет” кога ще приберат грозните висящи кабели по стени и покриви на сгради.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен1/5/19 23:15

    Агенция по вписванията може да се провери кой е местния доставчик.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен1/5/19 23:41

    "Големите" да го духат, крадци и лъжци ! Избирайте само местни фирми

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен2/5/19 08:46

    Нетроникс имат в периферията, а ще стъпят ли и в града?

    ОтговорИзтриване
  12. Елате да видите, да снимате и да покажете на хората, а след това санкционирайте операторите които са си провесили кабелите по стените и терасите в гр.Кърджали, бул."България, бл.53 от задната част без въобще да се допитат до живущите сякаш им е бащиния. Ако взема да им срежа кабелите нося наказателна отговорност по чл. от НК на унищожаване и повреждане. А тяхното е самоуправство. Приказвал съм с офисите на тези оператори за евентуална компенсация въз вид на по-ниски месечни такси за ползване на кабелна телевизия и интернет но не можело. Защо не си вкопаят кабелите в земята както е в другите държави. Такава цигания я има само при нас. Трябва да се вземат някакви мерки. Нали сме правова държава, а ма само на думи. Те си знаят правата, но задълженията не.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.