В ПГ по електротехника и електроника „Капитан Петко войвода“ в Кърджали светлият празник на българската просвета и култура и на славянската писменост тази година започна с мероприятия по предварително разработена програма.
По покана от Института за български език „Проф.Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките, ученици от IX, X и XI клас взеха участие в кампанията на Института „Написаното остава. Пиши правилно!“. Бъдещите техници писаха диктовка, съдържаща откъси от изказвания на поетесата Мирела Иванова и на писателя Захари Карабашлиев по случай 24 май. Празникът на светите първоучители - братята Кирил и Методий се отбелязва истински, с вяра и сърце. Той става символ на националното ни обединение около духовността, знанието, културата. Звученето на безсмъртните слова на Стоян Михайловски и пленителната музика на Панайот Пипков отпреди почти век и половина карат сърцата на всички българи да туптят заедно, гордо, в един ритъм... Оставената ни в наследство традиция на българщината, на знанието и духовността, днес в техническото кърджалийско училище бе продължена по нов начин -  не само за да се проверят знанията на учениците за българския правопис и пунктуация, а и със своето участие младите хора да засвидетелстват почитта си към българската просвета и култура, към българските учители, учени, просветители и дейци на културата.
В продължение на идеята за приобщеност към духовността, младежи от професионалната техническа гимназия се срещнаха и с поетесата Христина Въчева, спечелила отличия на национални литературни конкурси за учители творци, както и Голямата награда за високо художествено авторско майсторство в раздел „Поезия“ на Държавната агенция за българите в чужбина към Министерския съвет на Република България. „Родопа, люлка за сърцето ми“ бе новото лирическо издание, с което поетесата заличи границите между поколенията и стигна до екзистенциални вечни въпроси чрез откровен разговор, озарен от слънцето, което в нейната поезия е като „усмихнато момче“.
24rodopi.com



Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.