„Катастрофата край Загорско е 1:1 с катастрофата край Седловина, като ситуация, поведение на двама водачи на МПС. Разликата е, че на пътя за Маказа на 14 април загина 6 месечно бебе, а край Седловина преди две години имаше 4-ма ранени, но всички оцеляха, едно 10-годишно дете бе със счупен таз“, коментира пред 24rodopi.com експерт, който се явявал в съдебна зала по много дела за тежки пътни инциденти.
Според него и Лютви Местан, който е шофирал „Фолскваген“-а, излизащ на път с предимство, и водачът на „БМВ“-то, който автомобил се движел с превишена скорост по главния път Кърджали - Маказа, ще бъдат посочени за виновни.
„Автотехническа експертиза определя механизма на настъпване на пътно-транспортното произшествие, а вече кой какви нарушения е извършил е по преценка на съда. В случая - от Загорско Лютви Местан навлиза на път с предимство, от фактологията и съобщението на Главна прокуратура става ясно, че с тази маневра той отнема предимството на правилно движещ се по скоростен път лек автомобил „БМВ“. Но също така трябва да се отбележи рисковата маневра на водача на БМВ-то. При възникване на опасност, водачът следва да намали скоростта и да спре, но той прави друго - излиза от своята лента и навлиза в насрещната. Вероятно експертизата ще покаже, че и двамата водачи в онзи момент са с неправилни преценки. Реакциите им са ненавременни“, твърди експертът.
На въпроса ни „Възможно ли е Местан да се окаже наистина невинен, както твърди?“, той посочи: „Ако експертизата докаже, че той вече е извършил маневрата и застанал в своята лента, и едва тогава е последвал сблъсъкът – тогава може. Много е важна експертизата, която трябва да е тройна, за да не последват серия обжалвания и съмнения.
И каква е скоростта? Със сигурност е над допустимите 90 км/час, но точно колко? Ако е 100 км/час е едно, при 140 км/час ситуацията е друга. Има ли спирачен път? Автотехническата експертиза с точност ще пресъздаде ситуацията в онзи трагичен момент, тогава ще се разбере кои участници в произшествието и свидетели казват истини, и кои – неистини“.
Задаваме въпроса „Какво ще се случи в съда? Вашата прогноза“.
„Независимо съпричиняване (извършителство) - всеки един от двамата е допринесъл за настъпване на резултата. Нещата, които знаем до този момент позволяват прогноза за повдигане на обвинения и на двамата водачи, които са допуснали пътно-транспортно произшествие, с причинена смърт, по непредпазливост при условията на независимо съпричинителство“, коментира експертът.
Две са идентичните катастрофи в Кърджалийско в последните години с тази край Загорско – в района на Седловина и Габрово. Експертът ни дава за пример инцидента край Седловина – класически случай на отнемане на предимство на движещ се по скоростен път с предимство. Движещият се със 126 км/час по пътя Хасково-Мост-Кърджали се ударил с излизащ от село Седловина автомобил.
Инцидентът става преди малко повече от 2 години.
И двамата водачи на МПС-тата, сблъскали се край село Седловина, са виновни, гласи решението на съда. 
Първоначално бе обявено, че 21-годишен водач на „Фолксваген" е отнел предимството на „БМВ" и последвал сблъсък. Зад волана на втората кола бил мъж на 26 години. Пострадали са пътник във „Фолксваген"-а и трима души, пътуващи в „бавареца". 21-годишният А. Ш. бе задържан, а срещу него бе образувано досъдебно производство.
Съдът признава А.Е.Ш. за виновен в това, че на път III- 507, на разклона за с.Седловина, при управление на моторно превозно средство - лек автомобил марка „Фолксваген Голф”, нарушил правилата за движение- чл.25 ал.1 от Закона за движение по пътищата като предприел маневра завиване наляво за навлизане в друг път, без да се убеди, че няма да създаде опасност за участниците в движението, които минават покрай него и извършил маневрата като не се съобразил с тяхното положение, посока и скорост на движение и при условията на независимо съизвършителство с Р.Р.Р. по непредпазливост причинил на Х.Е.Ю. средна телесна повреда, изразяваща се в счупване на лява срамна кост на таза довело до трайно затрудняване на движението на левия крак за около два месеца. Освобождава го от наказателна отговорност и му налага административно наказание „глоба” в размер на 1400 лева. На А.Е.Ш. налагат и наказание „лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 10 месеца.
Съдът признава и Р.Р.Р., за виновен в това, че на същото място, при управление на моторно превозно средство- лек автомобил марка „БМВ Х5”, нарушил правилата за движение- чл.21 ал.1 от Закона за движение по пътищата като при забрана за превишаване на скоростта извън населени места от 90км/ч. за категория „В“, се движил със скорост от 126,86км/ч. и при условията на независимо съизвършителство с А.Е.Ш. по непредпазливост причинил на Х.Е.Ю. средна телесна повреда, изразяваща се в счупване на лява срамна кост на таза довело до трайно затрудняване на движението на левия крак за около два месеца. Той също е освободен от наказателна отговорност и ще плати в глоба в размер на 1400 лева и няма право да сяда зад волана за 10 месеца.
Р.Р.Р. и А.Е.Ш. са осъдени солидарно да заплатят по сметка на ОДМВР гр.Кърджали направените по делото разноски в размер на 1042 лева и 12 стотинки и 120 лева по сметката на Районния съд.
24rodopi.com

24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

17 comments so far,Add yours

  1. Анонимен7/5/19 09:29

    Колко ти платиха "другарю експерт".Всичко е наред,само дето има загинало дете.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен7/5/19 09:40

    Отбивката за Джебел е тотално недообмислена. Ако не знаеш, че там има отбивка може и въобще да не я забележиш -толкова е тясна и скрита. Като прибавим и липсата на видимост от този скат, мястото е абсолютно опасно за всички участници в движението.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен7/5/19 10:32

    АПИ не носят ли наказателна отговорност за проектиране ,строителство и контрол

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен7/5/19 10:32

    Не искаме лъжи, свидетелите да кажат козела колко ракии е изсмукал. Ако криете истината и лъжете.. beter olun. Yazıklar olsun, bu millet bunu el üstünde tuttu yıllarca, simdi kendisi çocuk katili oldu.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен7/5/19 10:45

    и първата отбивка за джебел е опасна. Забиваш спирачки и почти спираш за да вземеш завоя и ако има зад теб засилен джигит, може и да те отнесе.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен7/5/19 11:47

    sina na nachalnik kat katastrofiral sas sina na prokorora pred avtobusna spirka okazal se vinoven spqshtiq bezdomnik v spirkata..

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен7/5/19 13:51

    Ako M. beshe sprjal na STOP shteshe li da se nalozi bmv-to da se opita da izbegne udara, izglezda vodacha na bmv-to spasil M. ot seriozni naranjavania ili smart!-predstavete si samo ako beshe se zabil direktno po vratata na vodacha(M.) kakvo steshe da se sluchi. Ako bmv-to se e dvizel s 110 km/h to mu trjabva minimum 90 metra za da spre(spirachen pat 60.5 metra plus vreme za reakcia 30.56 metra). Pri 110 km/h kolata izminava 30,56 metra/sekunda, kolko sekundi mu trebva na Mestan da stigne do mjastoto na udara i kolko sekundi na bmv-to ? Neshtata ne bi trebvalo da sa trudni za expertite da precenjat koya kola kade e bila.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен7/5/19 14:17

    А защо все още не казват с колко се е движело BMV-то,че е изхвърчал на 50м. от пътя и се е преобърнал?Значи тук не става дума за 110км/ч,защото и аз съм имал същия случай.Катастрофирах,но карах с 80 км/час и се разминах само с натъртвания,колата отиде,но това са тенекии.Та за това ако караше с 110км/ч да са се разминали само с тенекии.Не вярвам Л.Местан да не е спрял на СТОП.Защо колата му е ударена вдясно?А не вляво?Бащата на бебето би трябвало да е по предпазлив,защото в края на краищата в тази кола е семейството му,нали точно преди инцидента е пуснал видео на което се вижда с каква скорост се движи.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен7/5/19 17:55

    Че ,той е Лютви Местан .....Как да не е спрял и да е виновен .....
    А ако беше Ахмет или Мехмед от простолюдието досега да са му намерили колая.........................
    За съжаление двойният стандарт си казва показва моща ......
    С у-е Ерджан

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен7/5/19 19:21

    Местан е мекушав и бързо "клекна" на Доан... Сега ще прави каквото му кажат, в замяна ще му се размине... Още по-зависим..

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен7/5/19 19:27

    Иначе няма да има за евтини апартаменти

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен8/5/19 06:47

    Преди отбивката за Джебел няма даже и знак за ограничение на скоростта.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен8/5/19 08:06

    yol uluslararası ve hızlı yol, yani intenziv yol. Kimse sorumsuzca yola çıkamaz. kaza var, ölüm var ve cok ciddi Yaralı sonuçlar var.Tabii ki suçlu var hem de çok ciddi bir sorumsuzluk ve büyük bir suç. Adalet Bakanlığı ve Expert kurumları gerekenleri çok ciddiye almalı ve hak yerini bulmalıdır. birçok insan bu adaleti bekliyor, takip ediyor ve gereken teşekkür veya tepkiyi yapacaktır.hayatta hiçbir yola ister trafik ister siyasi yola sorumsuzca çıkılamaz

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен8/5/19 08:08

    yol uluslararası ve hızlı yol, yani intenziv yol. Kimse sorumsuzca yola çıkamaz. kaza var, ölüm var ve cok ciddi Yaralı sonuçlar var.Tabii ki suçlu var hem de çok ciddi bir sorumsuzluk ve büyük bir suç. Adalet Bakanlığı ve Expert kurumları gerekenleri çok ciddiye almalı ve hak yerini bulmalıdır. birçok insan bu adaleti bekliyor, takip ediyor ve gereken teşekkür veya tepkiyi yapacaktır.hayatta hiçbir yola ister trafik ister siyasi yola sorumsuzca çıkılamaz

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен8/5/19 10:19

    do 08;08
    Yol uluslararasi ama kimse bu yolda ucunuz demiyor yani 150 km hizla ,yavas 60 la gitseydi yalniz teneke yurusacakti

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен8/5/19 12:42

    .. издадени 1 акт и 13 фиша!!!
    Фишовете за превишена скорост от 2013 година до 2017-та на Лютви Местан са били съставени на автомобили, собственост на ДПС. Това обяви в студиото на бТВ политикът, добавяйки, че те са били управлявани от тогавашния организационен секретар Мустафа Карадайъ или негов шофьор.
    -Zashto gospodin "politika" ne e povdignal vaprosa pred parlamenta che "негов шофьор" kara chesto s previshena skorost,- sega vse drugi sa vinovni-a iska da tarsi smetka ot drugia zashto e karal s visoka skorost ili zasto ne e slozil na deteto kolan i dr.."Когато бил по средата на пътното платно, и вече завивал наляво край „островчето“, в посока Кърджали, с огромна скорост от завоя се показал лекият автомобил „БМВ“, управляван от Хюсеин Тефик."
    - KAK za edna i ili dve sekundi Husein e stignal do mestoto na udara ot zavoya. Dali tova e prakticheski e vazmozno.Izglezda ne haresva Mustafa K.-acaba zashto ?. Zashto birka lichnite
    problemi s politikata?

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен9/5/19 16:54

    V tazi dirjava vinagi e taka na koito mu e pilen coba toi se otirva qzik za nevinovnoto bebe ...ubiec L.M.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.