Защо за турския президент Реджеп Тайип Ердоган са важни повторните местни избори в Истанбул на 23 юни?
За турската икономика и изборите в Истанбул говори турският президент вчера следобед пред делегатите на 26-ия извънреден конгрес на Съюза на турските износители. Акцент в началото на речта му беше икономическото развитие на страната, като Ердоган представи актуални статистически данни.
Износът на Турция през 2018 г. възлиза на 168 млрд. долара, а само до май 2019-та е 171,4 млрд. долара. Това оповести Ердоган и допълни, че преките чуждестранни инвестиции в страната за последните 12 месеца са 13 млрд долара, а броят на туристите се очаква да достигне до 50 милиона до края на годината.
През 2018-та държавата е отделила 2 млрд., а през 2019-та - 3,1 милиарда за подпомагане на износа. Президентът очерта две важни предстоящи събития във външно-политически план: срещата на Г-20 в Осака в края на юни и двустранна та среща Турция-Китай на 2-ри юли.
Президентът не пропусна да направи и политически препратки. Той засегна предстоящите повторни местни избори в Истанбул на 23 юни.
"На 31 март тази година спечелихме 52 % от гласовете на общинско равнище и 55% от гласовете на областно равнище. Преди това на президентските избори народът ни гласува доверие с близо 53%. Имаме мнозинство в парламента, спечелихме 25 от 39 общини. В неделя предстоят само едни избори за общински кмет на Голяма Истанбулска община. Но защо медиите в чужбина се интересуват толкова много от тези избори, защо техните политици са заинтересовани толкова само от едни общински избори? Терористичните организации не издигат свой кандидат, но казват кого подкрепят. За това са важни изборите за нас, ние сме против терористичните организации и това, което те подкрепят" сподели Ердоган.
Преди дни " Дойче веле" наблегна на важността на повторните избори в Истанбул като заяви, че 31% от БВП на страната се произвежда в града край Босфора, както и неизменното присъствие в речите на кандидата на Републиканската народна партия Екрем Имамоглу как градските власти в Истанбул са разхищавали парите на данъкоплатците. В неделя той ще се изправи срещу кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието Бинали Йълдъръм.
Според последните проучвания, Имамоглу ще получи подкрепата на 52,3 % от избирателите в мегаполиса.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. Анонимен17/6/19 09:36

    Snodhti na debata Yildirim pobefi Imamoglu,i turcite dobre da znayat che takuv prezident kato Erdogan nadali shte imat pak zatova samo Erdogan

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен17/6/19 09:52

    На този Деспот не му пука за турската икономика, колкото от факта, че ако той загуби Истанбул, няма да може да се разпорежда с обществените поръчки на този милионен град. От последните се хранят както той така и неговият обръч от фирми. Ето за това Истанбул е важен за Деспота от Анкара.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен17/6/19 10:12

    До снощи водеше Имамоглу но снощи се изложи и ще загуби изборите за жалост.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен17/6/19 21:54

      Болни мозъци кат вас като има така ще е

      Изтриване
  4. Анонимен17/6/19 13:18

    Ердо е пътник

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен17/6/19 13:25

    ha siktir velik prezident bil velika lama go kaji samo pluye nasam natam predi 10 godini 1 lira beşe 3 leva sega stana 1 lev 3 liri ebahti velikiya kapitan na potıvaştiya korab eba maykata na naroda

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен17/6/19 14:39

    Samo erdogan
    Seninleyiz

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен18/6/19 00:31

    Имамоглу се изложи на дебата, пък и в Интернет е пълно с клипове колко пъти го хващат да лъже. Снимат го кат говори, а после казва, че не го е казал, но има доказателства, видео.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.