В България има хора, които по някакъв начин са свързани с криминалната структура ФЕТО. Това твърди турският посланик в България д-р Хасан Улусой в интервю за „24 часа“.
„В България има хора, които по някакъв начин са свързани с ФЕТО, както и в други страни по света. Но всичко зависи от съответното законодателство, от конкретния случай, дали има извършени престъпления на територията на въпросната страна и т.н. Но тези, които бяха свързани с опита за държавен преврат, бяха екстрадирани вече, за което сме благодарни на българските власти. По линия на антитероризма ние имаме чудесно сътрудничество с Министерството на вътрешните работи и прокуратурата.
Големият проблем идва от факта, че хората на ФЕТО са откривали училища почти навсякъде по света, също така вестници, издателства, бизнес организации... Занимавали са се с благотворителност и т.н. Формално не са нарушавали законите на съответните страни, но са били като спящи клетки на организацията. Най-притеснителен е случаят с училищата. Навсякъде те са регистрирани според местното законодателство и са на добро ниво, дават стипендии на местни ученици, цялата им дейност е съвсем легална. Но те рекрутират децата и ги индоктринират. Това, което наливат в главите им, е скритата опасност. Възпитаниците на тези училища биха могли един ден да представляват опасност за интересите на въпросната държава“, посочва дипломатът.
В България вестникът на гюленистите смени името си, а офисите в смесените региони бяха закрити. В Кърджали квартирата на гюленистите беше на улица „Омуртаг“, а на сбирките се събираха по 30-ина души.
Много нашенци са завършили турски университети, свързани с организацията на Фетхуллах Гюлен. Двама от тях дори бяха депутати, а после станаха зам.председатели в партията на Лютви Местан.
В България има две училища на ФЕТО.
„Знам, че има такива училища и в България, свързани с тази структура. Правим демарши по този въпрос. Изглежда, че всичко е съгласно законовите процедури на вашата страна.
Мога само да предупредя родителите на децата, които учат в тези училища, да са бдителни. Трябва да внимават, защото децата им могат да бъдат засегнати. Ние не знаем какво се налива в главите на тези деца и с какви идеи са тровени. Притесняваме се за бъдещето на тези деца. Казвам го съвсем сърдечно и искрено, като баща.
Иначе още веднъж мога да благодаря на българските власти за подкрепата“, казва посланик Улусой.
„Това бе най-кървавата терористична атака, правена някога в Турция. Направен бе опит да бъдат убити президентът и членове на правителството, парламентът бе бомбардиран, както президентството и други важни институции.
Това не бе просто опит за държавен преврат, а за промяна на конституционния ред и демократично избраните институции в страната.
Този опит бе извършен от ФЕТО – терористичната организация на Фетулах Гюлен и инфилтрираните от нея хора в армията и службите за сигурност. И наистина беше голям шок за Турция, затова сме благодарни на всички приятелски страни, които тогава ни подкрепиха. Трябва да подчертая, че от самото начало приятелска и съседска България бе до нас, в подкрепа на нашата демократична система“, подчертава Улусой.
На въпрос на репортера „Преди европейските избори в България се получи недоразумение с едно ваше изказване (в Кърджали, на откриването на новия завод на „Теклас“ – бел. на 24rodopi.com) за българите, които говорят турски, което бе възприето от някои среди като искане за задължително изучаване на турски език в България“, посланикът отговаря:
„Всичко, което казах тогава, може да се прочете и дори да се види и чуе едно към едно, защото го качихме в социалните медии на турски и на български език и като текст, и като видео. Това, което казвам, е много ясно. Думите ми бяха интерпретирани и предадени неправилно.
Аз съм в България почти 2 г. вече и целта ни е една – да насърчаваме българо-турските отношения във всички насоки. Турция няма негативен дневен ред спрямо България, мога да ви уверя, а и мисля, че всички българи, които познавам, знаят това.
Разбира се, има хора и кръгове, които разбират нещата по друг начин. Но ще подчертая още веднъж, Турция няма никакви лоши намерения към България, единствената цел е да насърчаваме културата на съвместно и добросъседско съществуване.
Ние сме съседи и това не може да се промени. Винаги ще сме съседи. Затова просто трябва да живеем в разбирателство и добросъседство. Това е единственото, което се опитвам да правя тук.
Не трябва да забравяме и друго, ние сме съюзници. Намираме се в един общ отбранителен съюз – НАТО – вече 15 г. Но дори и много преди това. Даже по време на Първата световна война сме били съюзници“.

24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен12/7/19 09:49

    Даже и по време на турското робство пак сме били съюзници.А освен това сме и аборигени та не можем да разберем какво е казал господин посланика!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен12/7/19 10:16

    Не го увъртай! Доган ви развали цялата игра. Приритвай за последно и се махай, глупако ердогански.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен12/7/19 10:18

    Родопи като казваш че двама са били депутати но после заместници в ДОСТ,кажи от коя партия бяха депутати а именно от ДПС ,и между другото те бяха изгонени от ДОСТ

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен12/7/19 10:52

    Диктаторът от Анкара, неговите деяния и неговите слуги като този прост посланик много напомнят на бившия филипински диктатор Фердинанд Маркос. Прочетете малко за последния и "турският игрален филм" ще е по-ясен...

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен13/7/19 15:01

    ERDOGAN E nomer 1 ,iyi ki varsin sultanim

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.