Снабдяването на населението с дърва за огрев се извършва целогодишно, но най-изгодно за потребителите е то да бъде направено през лятото, когато предлагането е по-голямо от търсенето. Това формира и цената на материала. През есенните и зимните месеци, заради усложнените метеорологични условия, добивът намалява. Завишеното потребление пък води до дефицит и оттам до поскъпване на суровината, отчитат експерти лесничеи.
И тази година основният доставчик на дърва за огрев - ДЛС „Женда-Кърджали“ е осигурил количества равни на миналогодишните и те са предвидени по лесоустройствените проекти на стопанството. Дървата се добиват от лицензирани фирми и се предоставят за закупуване на временен склад в гората. Транспортът, товаренето и разтоварването е за сметка на клиента, като е важно да се знае, че извозването трябва да става с високопроходими коли, задължително оборудвани с GPS, според изискванията на Закона за горите.
Пред репортер на 24rodopi.com експерти от ДЛС „Женда- Кърджали“ коментираха, че цената на дървата за огрев, предлагани от стопанството, с включени разходи за транспорт и товаро-разтоварни дейности до адрес, е от порядъка на 80 лева на  пространствен куб.м. За сравнение, търговците продават еднометрови дърва на тази цена и по-ниска на територията на област Кърджали.
Голяма част от кметовете на населени места в общината вече са започнали договаряне и снабдяване  с огревен материал за жителите, в това число въглища и брикети. До момента от предвидените за доставка от държавните горски територии 11 100 пространствени куб/м са добити и продадени около 5000. Община Кърджали е заявила около 13 000 пространствени куб/м. Очаква се  дефицит от около 2 200 куб/м. в населени места, покрай които няма сечища, каквито се Рани лист, Енчец и Стремци. Кметовете своевременно трябва да организират доставка на дърва за огрев от търговци или общински гори, препоръчват специалистите. ДЛС „Женда-Кърджали“ е предвидило да добие и продаде допълнителни количества бук, акация, мъждрян, бреза и други широколистни видове, за да покрие очаквания дефицит.
24rodopi.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен24/7/19 09:50

    Ни лук яли,ни вмирисяли,чисти като две капки вода

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен24/7/19 11:18

    Тези коли са по политически чадър.Нямат нито винетки,нито застраховки, нито платен пътен данък.
    Дават на прос... гербери.Да ги вземат мътните.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен24/7/19 15:37

    ГЕРБ пак почнаха да раздават “политическите дърва”.. Стига с това раздаване вече.. Чакаме от месеци, а те карат на “партийните кадри”.. Институциите да се самосезират, крайно време е!!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен24/7/19 17:48

    Ot evropeyskite izbori nasam GERB I DPS sa kat dve kapki voda

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.