Близо пет години след като свлачището в Сипей се активизира и срина къщи в кърджалийското село, безкомпромисната воля на земята влезе в… предизборните страсти преди местния вот в Кърджали.
64-годишен мъж тръгна на протестен поход в центъра на областния град. Исмаил Ахмед се опълчи срещу местната власт, настоявайки за общинско жилище. Семейството на мъжа е едно от потърпевшите от свлачището в Сипей. Къщата му почти рухна след проливните дъждове през февруари 2015 година. Тогава той и съпругата му бяха настанени в хотелска стая в Кърджали, докато от Общината осигурят постоянно жилище за фамилията. По-късно семейството получи общинско жилище.
Почти пет години по-късно…
„Живеем в тежки условия, искаме по-хубаво жилище. Никой не ни помага“, разказа мъжът пред екип на 24rodopi.com. Срещаме го в центъра на града, с фланелка за „спасение“ от политическа партия и български трибагреници в ръцете.
Припомняме, че общо 11 души бяха евакуирани заради свлачището в кърджалийското село.
Над 9 милиона лева поиска Община Кърджали за укрепването на свлачището в Сипей, но през април 2015 година правителството реши да не отпусне средствата след доклад на експерти.
Причината бе липсата на гаранции, че укрепената територия ще издържи на ново раздвижване на земните пластове, каза при посещението си в района премиерът Бойко Борисов.
Свлачището обхвана около 50 къщи, като 5 бяха разрушени. То се е появило заради преовлажняване на бентонитовите глини, върху които е построено селото.
Геолози препоръчаха спешно укрепване, но премиерът не бе склонен да дава пари за това. „Девет милиона да направим стена и след една година да тръгне и стената надолу и още девет да дадем. За девет милиона ще направя блок в Кърджали, където ще е обзаведен по най-добрия начин и ще живеят прекрасно“, каза тогава Борисов.
Общината отговори: Най-много помогнахме на Исмаил Ахмед, Общината няма как да му построи и нова къща - 
- четете тук
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

12 comments so far,Add yours

  1. Анонимен11/9/19 10:50

    Частен имот! Какво искате от Община и Държава. Оправи си общинското жилище, което са ти дали.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен11/9/19 10:55

    Бате, не се занимавай с глупости. Ремонтирай си общинското жилище и след време го купи, като покриеш условията. Хубави общински жилища в Кърджали отдавна няма.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен11/9/19 10:56

    Да бе, още един който са гледали 5 години как лежи и се прави на жертва. Ми тегли заем и си купи жилище, бе, никой не ти длъжен. Егати, построил си къща на свлачище, общината му виновна, а може би иска мезонет в центъра на града? Не го е срам! Кмете, изгонете го от жилището и го дайте на някой наистина нуждаещ се. Здрав, прав мъж, да ходи да работи и да си плаща свободен наем като иска лукс!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен11/9/19 13:13

      Мезонетите ги взимаха общински.съветници

      Изтриване
  4. Анонимен11/9/19 11:49

    Абе хора спрете се откъде я вадите тая омраза и безчовечност, дали има право или няма такова ще решат други, освен това нашата община не е чак толкова бедна.Тук се касае за помощ в трудно преодолим момент.Не бъдете чак такива големи съдници, да не се окажате в същото положение.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен11/9/19 11:57

    сина му има апартамент в центъра на града да иде да живее при него!!!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен11/9/19 13:01

    ТОЙ ИСКА ОБЩИНАТА ДА МУ ПОСТРОИ КЪЩА НОВА НА НЕГО МУ НАПРАВИХА МНОГО ДОБРИНИ НО ТОЙ ВСЕ ПОВЕЧЕ ИСКА НАЛИ СИНА ТИ КУПИ АПАРТАМЕНТ ЖИВЕЙ СИ ТАМ ТОГАВА ОБЩИНАТА И НА ДРУГИТЕ ДА ДАДЕ ИМОТ РЕ СА 10 СЕМЕЙСТВА ЗАСЕГНАТИ

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен11/9/19 13:19

    Всички коментари написани до сега са от "лизачи" на дюпесарите!Не дай се боже на вас да ви се случи ,па тогаз видим "аклан карайъ" белким алърсинъз бабайъ!!!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен11/9/19 14:36

    Horata ne sa te ostavili na ulicata, a v takiva krizi nai-vajnoto da se osigurqva podslon nezavisimo kakav. A kashtata si v Sipey ako beshe zastrahoval sega nqmashe da si v obshtinsko jilishte. No vsivhki v bg chakame na gotovo, taka sme sviknali.Trqbva nqkoi da ni dade bez da rabotim nali? Kupih vve jilishta, nikoi ne mi pomagal. Rabotq ot sutrin do vecher zdravo v Zapadna Evropa. Ako ti stiska zaminavai da rabotish i da si kupish nai-hubavoto jilishte.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен11/9/19 15:29

    Чок гюзел фанелката са ти поръчали. Раиф ли плати или от другата партия?

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен11/9/19 15:41

    На този сина му живее на пъпа на Кърджали! Нито Общината можеш да метнеш, нито Държавата. Защо мъжете на Боровец не хленчат от мизерията, а работят яко и купуват нови жилища?

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен11/9/19 15:43

    Да живее ДОСТ, вика бай Исмаил. Хубаво, ама Шибаният Али от ДОСТ гушна милионите. Д абеше ти платил поне за нови кередими

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.