„Хората от селата в района на Северна Гърция си развалиха трапезата с евтините и некачествени храни, които си купуват у нас, преминавайки „Маказа“. А ние идваме тук, на Пазара в Комотини, за качествена храна, макар и да е малко по-скъпо от България“, това ни обяснява Милен, един от многото кърджалийци, които срещаме на традиционния съботен пазар в Комотини.
Бърз преглед на висящите на сергиите табели и забити върху купчините дрехи, плодове или зеленчуци ни разкриват друга картина - че цените тук са по-ниски от тържищата в Кърджалийско и Смолянско. Другата ни констатация е, че на този огромен пазар големите обороти въртят онези търговци, които са заложили на ниските цени.

„Всъщност, зеленчуците и плодовете са хем по-истински, хем по-евтини от България, но аз идвам най-вече за прясна риба, сирене, маслини и халва. Те са с по-високи цени, но у нас не можеш да ги намериш такова качество“, допълва Милен.
Разделяме се с нашия човек, който се връща до паркинга да остави за втори път пълни торби, за да се върне за последната поръчка: мандарини по 1 евро килото, домати по 75 цента и грозде по 1 евро.
Ние тръгваме по единия от двата „коридора“ - десния. От двете ни страни са наредени сергии. Идеята е да стигнем до края на тържището и да се върнем обратно по левия, но по средата установяваме, че има разклонения. Приемаме, че поне около час ни е необходим за обход на целия пазар и то без да се спираме. Ако ще се пазарим или опитваме маслините на различните щандове, за да „открием“ най-качествените от тях, отписваме още поне 20-30 минути време.
Пазаруването в събота в Комотини е увлекателно. За местните жители и дошлите от близките села видимо е удовлетворяване на желания, натрупани през седмицата. Възрастни жени се движат на групички и сякаш са в някакъв ритуал на добрия избор, отмятат по списък – чорапи, елеци, поли, тенджери, чаши…
И млади, и стари се тълпят най-много пред най-шумните сергии. Мъж и жена се надвикват, за да привлекат повече погледи към стоката им: „Всичко е по 3 евро!“. Иде реч за фанели, блузи и друг вид трикотаж за есенно-зимния сезон.
На пазара в Комотини алъш-веришът върви основно на гръцки и турски, но все по-често се чуват и български думи.
„Ористе! Буюрунуз!“, крещи мургав търговец на дрехи, който зървайки ни, добавя: „Заповядайте!“. Явно ни личи, че сме минали тази сутрин „Маказа“. Комшията му по сергия пък ни се усмихва с „Пожалуйста!“ и видимо е доволен, че владее още един полезен за икономиката на Комотини чужд език.
При обиколката срещаме още много нашенци, които по-късно засичаме и на шопинг тур в местния мол.
Идващите от България вече харчат пари в Комотини, а не минават транзитно през града на път за плажовете. Все повече наши пари остават тук, и то целогодишно. И не само в Комотини е така, а на всички пазари в Северна Гърция.
С тази констатация можем да успокоим местните власти и особено сдруженията на бизнесмените, които от години бият тревога, че от отварянето на ГКПП „Маказа-Нимфея“ ползата е само за търговците в Кирково и Кърджали, а магазини, ресторанти и бензиностанции в района на Комотини фалирали заради разликата в цените. Уви, май цените се изравняват!
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен17/11/19 09:36

    И как отиваш до Комотини? Телепортираш се като слагаш най-малко 30литра в резервоара и доматите ти излизат 2 пъти по-скъпи отколкото в Кърджали.А алъш вериша и тук върви на българотурски!

    ОтговорИзтриване
  2. Ами да дойда до Кърджали пътя е същия и горивото!Там както е написано цените са изравнени ,а качеството екстра!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен17/11/19 14:10

    В Кирково търговците вече владеят пет езика.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен17/11/19 17:38

    Kvo.30.litra.10.litra

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.