Обучени да служат на Фетхуллах Гюлен! Къде са те сега? - част 2-ра

Двуезичното (на български и турски език) списание "Юмит", което е насочено към детската аудитория и също е част от медийната империя на Гюлен в България, излиза от 1995 до 2015 година, но издаването му е прекратено поради финансови причини. И двете издания се разпространяват чрез емисари, които обикалят училища, общини и други институции и договарят с тях целогодишен абонамент. Основни рекламодатели са турски фирми в България, представители на малкия и средния бизнес. Очевидно връзките на медията опират чак до Главно мюфтийство, тъй като главният секретар на мюфтийството Ахмед Ахмедов бе освободен през пролетта на 2016 година без публични доводи, но според източници на вестник "Капитал" основната причина Ахмедов да бъде отстранен е фактът, че е работил няколко години във вестник "Заман". Това навежда до мисълта, че и преди опита за преврат турските власти са следели с подозрение активността на местните гюленисти.
Основните центрове на регионалните координатори на вестник "Заман-България" са Русе, Шумен и Кърджали.
Ученик, учил в средното ислямско училище в Момчилград и пожелал да остане анонимен, потвърди, че бил свидетел как още в началото на 2000-та година в Кърджали, освен офис на вестника, е имало и тайна квартира, находяща се в един от блоковете пред СОУ "Йордан Йовков". Там се организирали тайни сбирки със симпатизанти на Движението на Фетхуллах, на които се проповядвали тезиси на Гюлен, звучали религиозни беседи, а участниците били нагостявани с турски чай и огромна тепсия със зеленчуци и специалитета "маклюбе" - арабско ястие, което се приготвя с ориз и месо или риба.
Симпатизантите били предимно ученици от средното общообразователно духовно училище в Момчилград, но имало и други участващи. Анонимният свидетел, участвал на сбирките до квартирата в "Йовков" разказа и фрапиращи подробности за "военния режим" в Момчилградското школо по онова време. Те били принуждавани редовно да отслужват молитвата "намаз" от част от преподавателите си и задължително да присъстват на уроци по карате и други бойни изкуства, които се провеждали в общежитията всеки ден с часове до пълно физическо отмаляване. Обещавали им "черен колан" и членство в йерархията на "Хизмет", което предлагало след завършване на обучението да продължат безплатно образованието си в университети в Одрин или Истанбул, да получат безплатна специализация във Великобритания за подобряване на английския език, както и да бъдат ангажирани в една от мрежите на Движението по целия свят - в училищата на Гюлен, разположени на всички континенти или в медийните му структури. Поради тази причина било задължително запознаването с трудовете на Фетхуллах Гюлен и Саид Нурси и отличната теоретична подготовка в религията, философските учения и риториката. Основните езици, на които се наблягало, били турски, арабски и английски. Училищната библиотека била пълна с книги на Гюлен и Нурси, както на турски, така и на български език. Учениците дори ги получавали като подаръци и с мисията да ги разпространят до максимален брой хора. Естествено, за да докажат своята лоялност, те били и от емисарите на вестник "Заман" и списание "Юмит".
Несправящите се с тежката учебна програма и теоретичната идеология, продължавали религиозното си образование в полувисшия ислямски институт в София и по-късно заемали длъжности в джамиите или в мюфтийството.

Как подбират децата в ислямското училище в Момчилград?

По данни на информатора ни целенасочено се подбирали деца от бедни мюсюлмански семейства в Южна България и им предлагали безплатно обучение. За да могат по-късно да бъдат признателни и лоялни към каузата.
Средно общообразователно духовно училище в Момчилград (СОДУ), което отваря врати още през 1991 година и до днес предлага безплатно обучение, пансион, храна и стипендии на възпитаниците си. Финансира се от спонсори. В периода 1992-1995 г. това е "Диянет Вакфъ" в Турция (Фондация „Диянет“), от 1995 г. до 1998 г. спомоществователството е поето от Фондация „Балкани” – София. От септември 1998 г. по споразумение между Република България и Турция спонсорирането е прехвърлено отново на Фондация „Диянет”, която е тясно обвързана с турското образователно министерство.
През 2012 година Турция инвестира 4,7 милиона турски лири за изграждането на нови постройки към мюсюлманското училище в Момчилград. Комплексът от училище, пансион за възпитаниците, жилища за преподавателите, трапезария и спортни площадки е издигнат върху площ от 7 декара.
В средното ислямско училище в Момчилград се изучават всички общообразователни предмети, които се преподават и в светските училища. Обучението се води на български език, но се учи още английски и задължително арабски език. В задължителните дисциплини влизат и религиозните предмети - изучават се Коран, Основи на ислямската религия, Риторика, Ислямска етика, История на религиите и Сийер.
Учениците завършват с две дипломи - за средно и за религиозно образование. Над 80 процента следват във висши учебни заведения у нас или в чужбина, предимно в Турция.
СОДУ е побратимено с Анадолската гимназия за имами в Одрин и с клона на същото учебното заведение в Истанбул.
(Следва)
Ерхан Алемдар, специално за 24rodopi.com
Вижте част 1-ва на "Обученида служат на Фетхуллах Гюлен! Къде са те сега?"
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Анонимен9/12/19 22:24

    Къде е ДАНС!???

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен10/12/19 07:33

      Не се ебавайте с Фето, ей, да не дойда там!!

      Изтриване
  2. Анонимен10/12/19 09:40

    родопи пускай коментара за пансионите до 25 блок или и ти си от тях.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен10/12/19 11:53

    Ха познайте,защо обучението е на БГ? Защото всички деца са фанатизирани памачаги от Бл-ско.Нещо,като Карадаъ.Ако ДАНС не надникне скоро в Мом-ад,може да има изненади.Този град е капсулован и виждате,какви юнаци излизат от там.Предатели отвсякъде,та дори и към ДПС.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен10/12/19 12:25

    Ех стига с този, един болен много възрастен човек.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен10/12/19 17:23

    Деди Мохамеди ти ела при мени.С бомби и гранати да украсим елхата.Деди Мохамеди,донеси ми автомат да направим тези хора мармалад.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.