Тайните сбирки със симпатизанти на Движението на Фетхуллах бяха в апартамент в стар блок в широкия център на Кърджали, срещу входа на училище „Йовков“. Имаше религиозни беседи, като присъстващите се нагостяваха с турски чай и огромна тепсия със зеленчуци и специалитета "маклюбе" - арабско ястие, което се приготвя с ориз и месо или риба“, разказва днес един от привлечените за каузата на Фетхуллах Гюлен в България. Разказът му за събитията отпреди 19 години е особено интересен. Други участници в тайните сбирки пък имали допълнително обучение. Тренирали карате в зала в Момчилград…
Ще припомним, че преди години в свое разследване 24rodopi.com разкри как организацията на Гюлен е „промила мозъците“ на 30-ина етнически турци в Кърджали – лекари, учители, културни дейци, студенти. Когато Фетхуллах Гюлен беше сочен за втория по влияние човек в Турция, а у нас хората му свободно организираха „ифтари“, на които благотворителни вечери присъстваха представители на българските власти, кърджалийският офис на организацията беше на улица „Омуртаг“, в идеалния център на „столицата на Източните Родопи“. Постепенно посещенията в офиса се разредиха и той бе закрит. Останаха тайните квартири, където се е работело с ученици и студенти.
Четете днес и утре „Обучени да служат на Гюлен! Къде са те сега?“

След неуспешния опит за преврат в Турция на 15 юли 2016 г., при който бяха убити 251 души, Реджеп Тайип Ердоган заговори за Фетуллахова терористична организация (FETÖ). Турският президент обвини Движението на Фетхуллах Гюлен, че е организирало опита за преврат и започна мащабна чистка срещу негови последователи във всички сфери - съдебна система, полиция, образование, медии, бизнес.

Кой е всъщност Фетхуллах Гюлен?

Роденият през 1941 година в Ерзурум, Република Турция, проповедник, ислямовед и духовен водач на така нареченото движение „Гюлен" живее от 1999 година в Пенсилвания, САЩ. Като младеж се увлича по учението на ислямския мислител от кюрдски произход, Саид Нурси (1878–1960), известен още с прозвището Бедиуззаман (което означава „Чудо на времето"), който е автор на съчиненията „Рисале-и Нур“ („Послания от светлина“), представляващи коментар на свещения Коран с повече от 5 хиляди страници.
Първата си проповед Гюлен прави на 14 годишна възраст.
Днес движението му се състои от многобройни доброволчески организации в целия свят, обединени под названието "Хизмет" (Службата). Тези формирования работят активно в образователната сфера и средствата за масова информация за "диалога между религиите".
Според Анкара Гюлен има свои последователи в 160 държави, освен Турция. Към момента се знае за 800 училища и университети, около 100 общежития, над 1000 сдружения и други неправителствени организации, над 200 медии и над 500 фирми в различни краища на света. Предполагаемият общ капитал е между 25 и 50 млрд. долара.
И у нас, както и по света, сферите, където работят и имат влияние последователите на Гюлен, са основно три: медии - чрез издаваните в България вестник "Заман" и списание " Юмит" , образование - чрез двете училища "Дружба" в София и Пловдив ( за трите средни ислямски училища в Русе, Шумен и Момчилград още не е доказано), както и чрез представители на бизнеса.
В цял свят Движението на Гюлен се представя пред обществото като модерна и демократична организация. Но бивши членове на организацията разказват за сектантски методи, за тайни паралелни структури и за промиване на мозъци. Те описват Движението като секта, в която могъщи религиозни водачи, наречени имами, взимат всички важни решения в организацията и голямата им цел е "изграждането на ислямско общество".

Има ли влияние Движението на Фетхуллах в България?


Вестник "Заман", който с едномилионния си тираж е  най-тиражния вестник в Турция  и е сочен от турските власти за част от мрежата на Гюлен, се издава в редица страни по света, както и в България още от 1992 година. На 4 март 2016 година турските власти поемат контрола върху "Заман", а хиляди журналисти на медията са арестувани за участие в терористичната организация на Фетхуллах Гюлен. У нас "Заман България" продължава да се издава до 23 август 2016 година като седмичник на български и турски език. След това фирмата издател на вестника "Брадър" ООД решава да инвестира в нов вестникарски проект и сменя името си на „Седмичен обзор“ (Haftaya Bakış). Новото издание  също се печата на български и турски език и не ощетява абонираните читатели на вестник "Заман-България", тъй като те продължат да получават новия седмичник. Любопитна подробност е, че вестникът често сменя главните си редактори, тъй като ротационния принцип е основен в Движението на Гюлен и важи за всичките му организации. Продължителността на мандата на един "имам" е три години според запознати с кухнята на организацията.
(Следва)
Ерхан Алемдар, специално за 24rodopi.com

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен9/12/19 08:56

    кои са от кърджалийско?

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен9/12/19 09:00

    ALTAY organizatsiata v kirdjali vse oste raboti s pari na Gulen, Durmus sefa brodi mejdu dans i Gulen.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен9/12/19 15:01

    преди опита за преврат един от мит се промъкна в кърджалийската организация на гюлен

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.