Населението в Кърджали се увеличава, но не заради повече раждания, а поради увеличаване на хората, които се заселват в района.
Изследване на Експертния клуб за икономика и политика показва, че за десет години броят на местните жители е намалял само с 87 души, съобщава БНР. Подобна тенденция се наблюдава и в други общини в област Кърджали, където в последните месеци има увеличаване на населението.
Броят на заселилите се е забележително висок, особено между 2014 и 2018 година и то на фона на отрицателния естествен прираст. Едно от обясненията е, че има ръст на брутния вътрешен продукт, заради преките чуждестранни инвестиции, които според доклад на Експертния клуб са в размер на над 710 милиона лева. Публикуването на данните предизвика дискусия в социалната мрежа, въпросът от която е: "Къде са тези новозаселили се жители на Кърджали?". Посочва се, че градът е с най-много строящи се сгради, а само за две години се отчита и ръст с 20 на сто на сделките с недвижими имоти. И тук социалната дискусия има обяснение. Работещите в чужбина купуват нови жилища, които остават заключени с години.
Оказва се, че не само Кърджали поддържа висок механичен прираст на населението. Подобна е и ситуацията в община Ардино. Там, в момента живеят близо 32 хиляди души, отбелязват от Експертния клуб.
През последните години се наблюдава процес на завръщане на наши изселници по родните места. Обикновено това са пенсионери, които живеят у нас и получават пенсиите си от Турция.
Тенденция към увеличаване на населението има и в общини като Черноочене и Момчилград.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

10 comments so far,Add yours

  1. Анонимен29/12/19 18:00

    Пишман експерти. На изборите се видя колко расте населението. Освен това да бяха си направили труда да видят данните на НСИ за последните 10 години. 5 града в България се развиват и са интересни за младите хора, всичко останало барабар с Кърджали са затихващи. За съжаление. То и средната заплата пишат че в Кърджали е над 1000 лева, ама идете и вижде за колко пари работят повечето хора. Делено на 2.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен29/12/19 18:34

    bravo, :-) uvelicheno naselenie, uvelicheni broiki mnogoetajni garaji, parkingi, magisrali, konteineri za razdelen smed po macisralite, pesshehodni puteki tup zebra, krava, kon, magare, koza, fitka, kokoshka, patka, velisipedni alei, alei za snowboard, pisti za ski, figurno parzulkane, skijet, hokei na kmetska treva, plaj sunny borovec, plaj sunny baykal, astronomicheski plaj, plaj do ezeroto zavodska, da sa radva prirasta na neselenieto i da proizvejda oste naselenie, patki, lebed, flamenko, petel...

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен29/12/19 20:38

    Браво.1800.Прав си.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен29/12/19 22:38

    Е нормално е да има някакъв прираст на фона на обезлюдени те села.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен29/12/19 22:50

    Ми аре честито.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен30/12/19 07:35

    Пълни измислици ...

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен30/12/19 10:09

    Може да има и друго обяснение,но по-добре е да режем лентички вместо да се задълбочаваме!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен30/12/19 10:18

    Moje da ima samo tendencia na isliamizacia i selianizacia no za grada govoria kurdjaliisko e mn obshto shukritata si idvat po selata za izbori i praznici ot tam moje da e rusta

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен30/12/19 15:56

      Спящ народ или загива, или се събужда роб. Думи на Кемал Ататюрк. Вие/ние кое по-точно сме избрали?

      Изтриване
  9. Анонимен30/12/19 15:56

    Спящ народ или загива, или се събужда роб. Думи на Кемал Ататюрк. Вие/ние кое по-точно сме избрали?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.