„Споменът от най-голямото престъпление, извършено от тоталитарния режим срещу стотици български мюсюлмани, продължава да е жив. Живи са и участниците и потърпевшите от онези позорни деяния, чрез които са били подменяни и заличавани имена, погазени и потъпквани човешки права“. С тези думи кметът на Кирково Шинаси Сюлейман даде началото на Възпоменателния митинг в памет на жертвите от т.нар. „Възродителен процес“.
Край кирковското село Могиляне се събра голяма част от актива на ДПС начело с неговия председател Мустафа Карадайъ. Присъстваха още народни представители от българския и турския парламент, кметовете на седемте кърджалийски общини.
Всички заедно почетоха паметта и на най-малката жертва – 17-месечната Тюркян, като поднесоха венци и цветя пред паметника-чешма, издигнат в нейна памет.
В словото си Мустафа Карадайъ отбеляза:
„Ето това направиха нашите герои. Това направи Тюркян възможно. Днес от площада да можем да си честитим и Байрама, и Коледата, защото по онова време джамията беше заключена, но и църквата беше заключена“.
Какво още каза председателят на ДПС край Могиляне, вижте в репортажа:

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

10 comments so far,Add yours

  1. Анонимен26/12/19 15:50

    Cam kırıkları gibidir bazen kelimeler, ağzına dolar insanın, sussan acıtır, konuşsan kanatır. Saliha.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен26/12/19 16:02

    Лютви Местан дали си е подал оставката ,като председател на ДОСТ?Казал е на първото заседание ,след Евроизборите ,че ако не могат да съберат 100 хил.подписа за националните малцинства до 26,12,2019г. Ще си подава оставката на гроба на Малката Тюркян.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен26/12/19 17:04

    Aglama, dayi! Beni de aglatacaksin 😭

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен26/12/19 17:08

    АК стига бе! Н.А. на Републиката!!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен26/12/19 19:33

    защо ДПС не споменават и нито дума за най-големия геноцид на 20 - ти век избиването на хиляди християни - деца, жени и мъже в Беломорска Тракия ?

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен26/12/19 20:43

    Къде е честта Ви ДПС ? Къде е след като правите коалиция с комунистите които смениха имената Ви... Срам и позор за партията Ви и бедния народ който така ловко манипулирате !

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен26/12/19 20:46

    Ай пак се изкарахте най големи жертви.Ам споменете колко българи загинаха по лагерите,други бяха с отнети имоти,изселени на най-лошите места за живеене.Пак се изкарахте най -големите десиденти

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен26/12/19 21:09

    Da Karadayi spomena e jiv i blagodarenie na vas i vashta partiya DPS dosega nqma osudeni i oshte se obezlyudava rayona ot turskoto naselenie

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен27/12/19 09:40

    Процеса е бил нищо, очаква се нещо по голямо

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен27/12/19 13:39

    Какво е виновен Местан като няма турци в България дори т.н. изселени в Турция на 95% си носят с гордост българските имена така че няма възродителен процес а връщане към истинските корени

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.