Над 920 милиона евро са насочени към България от емигранти, които работят зад граница за първите 9 месеца на годината. Много домакинства у нас разчитат на близки зад граница и за осигуряването на пари и за Коледа и Нова година.
Справката на БНБ показва, че най-много средства идват от Германия - почти 190 милиона евро. Следват парите от САЩ и Испания.
Оказва се че за деветмесечието парите от емигрантите надскачат значително преките чуждестранни инвестиции, отбелязва водещата телевизия bTV.
Парите от българи, които работят зад граница и изпращат пари у нас, нарастват за изминалите години - от 880 милиона през 2017-а до 922 милиона тази година.
У нас има цели села и квартали, чиито жители разчитат на свои близки, работещи зад граница.
От чисто икономическа гледна точка няма голямо значение откъде идват парите - дали от тук, или от чужбина. Важното е, че влизат в икономиката като потребление, а това потребление стимулира бъдещи инвестиции, смятат икономистите.
Голяма част от чуждите инвестиции не са и съвсем инвестиции. Това са заеми, отпуснати от компаниите майки на българските им дружества, които ще трябва да се връщат. Разликата между емигриращите зад граница българи и тези, които се връщат се свива. Въпреки това онези, които напускат, все още са повече.
Между 300 и 500 евро всеки месец помагат на семействата на гастарбайтерите, които все още не са избрали изцяло да скъсат с живота в Родопите, пишат колегите от вестник „Родопи voice“. Това са груби разчети на статистика, която никой не може да определи със сигурност.
110 000 родопчани присъстват единствено в избирателните списъци в Кърджалийско. 20 хиляди пък са напуснали Смолянско в последното десетилетие.
Голяма част от тръгналите си от Източните Родопи са изселници в съседна Турция. По груби сметки пък близо 50 000 души от двете области са избрали да изкарват прехраната си в Западна Европа. Някои са заминали дори с целите си семейства. Преводите в евро в посока дома обаче са ежемесечни. Една и от причините за ниските нива на безработица в двата региона-просто голяма част от трудоспособните са зад граница.
Нашенци в чужбина ca изпpaтили oбpaтнo ĸъм cтpaнaтa 1,176 млpд. eвpo пpeз 2018 г., пoĸaзвaт дaнни нa Eвpocтaт. Оĸoлo 80% oт тaзи cyмa e дoшлa oт xopa, живeeщи в paмĸитe нa Eвpoпeйcĸия cъюз. Πpeминaвaнeтo нa пcиxoлoгичecĸaтa гpaницa oт 1 млpд. eвpo ce cлyчвa зa пpъв път в иcтopиятa, пoĸaзвaт oщe дaннитe нa eвpoпeйcĸaтa cтaтиcтиĸa, a нa гoдишнa бaзa ce oтбeлязвa нapacтвaнe нa изпpaтeнитe cyми oт пoчти 25%. Cъщeвpeмeннo cyмитe, ĸoитo ca изпpaтeни oт cтpaнaтa ĸъм живeeщи в чyжбинa, ca знaчитeлнo пo-мaлĸo и възлизaт нa eдвa 20 млн. eвpo, тpи чeтвъpти oт ĸoитo ca изпpaтeни ĸъм cтpaни извън Eвpoпeйcĸия cъюз.
„Всеки месец изпращаме между 300 и 500 евро у дома. Работим по цяла година, прибираме се през лятото за месец и през декември за горе-долу същото време. Отделно се спестява и за жилище, кола, за ремонти“, казва пред екип на „Родопи voice“ 38-годишният Георги. Шеф е на строителна бригада във Франкфурт. Съставена само от родопчани.
„И двамата работят в Белгия, а ние гледаме тука децата. Изпращат пари всеки месец. Различно, колкото могат да заделят. Някога повече, някога по-малко“, споделя пред наш репортер Селвие от чернооченско село. Жената има още години до пенсия, но не може да работи. Отговорността й е друга-трябва да гледа внуците докато синът и снаха й работят зад граница. Къщата й е основно ремонтирана, децата учат в местното училище. Младите обаче се връщат едва три пъти в годината. За съвсем малко.
Както вече писахме, Лято`2019 отбеляза рекорден връх на имотния пазар в Кърджали спрямо последните години. Ръст на сделките с недвижими имоти отчитат в бранша, като в процентно изражение скокът е с 20-30 на сто. Над 250 са сключените сделки, касаещи основно жилища в строителен режим. Приблизителните вложения „Нов дом“ пък надминават 17 000 000 лева. Главно направени от работещи зад граница жители на региона.
От имотния бранш очакват раздвижване на пазара и през месец декември, когато гастарбайтерите се връщат за празниците и търсят вложения на събраните средства.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Анонимен25/12/19 12:00

    Samo pravqt smetki za parite na gurbetchiite

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен25/12/19 14:44

    Гурбетчии
    Какви години са дошли –
    да изоставиш род и къща,
    макар че много да боли,
    назад не искаш да се връщаш.
    Народ, оставен във беда,
    да се спасява както може.
    Народ, отчаян от глада,
    да скита по света тревожен.
    Що за нация сме днес,
    не паднахме ли много ниско?
    Виновни ли са само тез,
    които водят ни към чистка?
    Ще дойде време някой ден,
    ще има връщане назад.
    А може би ще съм последен
    да дойда тук във този град.
    За да цари добър живот,
    не стой, главата си вдигни.
    Не предавай своя род,
    премисляй свойте бъднини...

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен25/12/19 14:44

    Гурбетчии
    Какви години са дошли –
    да изоставиш род и къща,
    макар че много да боли,
    назад не искаш да се връщаш.
    Народ, оставен във беда,
    да се спасява както може.
    Народ, отчаян от глада,
    да скита по света тревожен.
    Що за нация сме днес,
    не паднахме ли много ниско?
    Виновни ли са само тез,
    които водят ни към чистка?
    Ще дойде време някой ден,
    ще има връщане назад.
    А може би ще съм последен
    да дойда тук във този град.
    За да цари добър живот,
    не стой, главата си вдигни.
    Не предавай своя род,
    премисляй свойте бъднини...

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен25/12/19 16:33

    Българите в чужбина изпратили един милиард на българите в България. Така родители и роднини турят нещо прилично на трапезата. Властта нарича това „инвестиции отвън“. Но вие, естествено, знаете как е…
    Помните ли Юго, Виктор Юго? Казал някога: Бедност и богатство – два сравними гряха.
    Има една българска поговорка: Сит на гладния не вярва.
    По Рождество много личи…

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен25/12/19 19:56

    UNUTMAYIN !UNUTURMAYIN ZATEN ASIMILYOSON POLITIKASI DEVAM EDIYOR !
    НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ВАЗРОДИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС ПРОДАЛЖАВА И ДНЕС ? ДА СТЕ ВИДЯЛИ НЯКОЙ ОСЪДЕН?

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен26/12/19 09:58

    Инвестират ама не в производство, а в апартаменти, типично по български.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.