Гигантските ръстове при компаниите понякога са й резултат от конкретна поръчка или проект. Такъв е случаят с почти четирикратното увеличение на приходите на хасковския производител на нестандартно индустриално оборудване "Скай монт". След няколко години с обороти около 5 млн. лв. и над 6 млн. лв. през 2017 г. миналата година компанията изригва и приходите й надвишават 24 млн. лв. Основната причина за скока е приключването на голям проект за "Дънди прешъс металс Крумовград", която изгради нов минно-преработвателен комплекс за златни руди край родопския град. И макар че подобни поръчки не идват всяка година, за 2019 г. компанията отново очаква добри резултати. Както навсякъде в страната обаче, основният риск остава недостигът на хора.

Оборудване по поръчка

"Скай монт" е създадена преди 20 години, като първоначално се занимава с монтажно-ремонтни дейности, а после добавя и производство на нестандартно индустриално оборудване и конструкции. Базата се намира в Хасково и е разположена на 30 хил. кв.м. В предприятието работят около 70 души, включително инженерен отдел и производство. Едноличен собственик и управител на дружеството е Димитър Христов.
Компанията работи основно за нефтената и газовата индустрия, където е специализирана най-вече в производството на цели системи, които съпровождат газовите турбини - входящ и изходящ въздух, филтри, заглушители и т.н. Прави също оборудване за минната, химическата, целулозната, циментовата, енергийната и петролната промишленост, за обработка и производство на насипни материали като строителни смеси и т.н. Производството на метални конструкции обикновено е част от поръчките за индустриално оборудване, но компанията има изпълнени обекти и в търговската сфера.

Мегаклиенти

Над 80% от продукцията е за износ, а останалата част е предимно за чуждестранни компании, които работят в България. Клиентите са най-вече базирани в Западна Европа, но проектите, които се изпълняват, са също в Близкия изток, Русия и бившите съветски републики. "Продукцията ни не позволява да се изнася надалеко, тъй като няма да бъдем конкурентни, затова работим в региона", обясни директорът на завода Тодор Димитров.
Крайни клиенти са индустриални гиганти като Siemens, General Electric, Mitsubishi Heavy Industries и други, но "Скай монт" работи пряко с инженеринговите фирми, които правят проектите. Това също обикновено са големи международни компании като American Air Filter (AAF), BBM Akustik и т.н. В България един от основните клиенти е добивната компания "Дънди прешъс металс Челопеч", която е собственост на канадската Dundee Precious Metals (DPM).

Проект за милиони

Част от скока на приходите през миналата година е и по чисто технически причини. "В нашата сфера на дейност поръчките понякога се натрупват и това води до увеличение. Освен това счетоводното отчитане е малко по-разтеглено във времето, което означава, че част от проекта може да е свършен в една година, а да е отчетен като приход в следващата", уточни Димитров.
Основната част от ръста обаче се дължи на приключването на голям проект в България - обогатителната фабрика на "Дънди прешъс металс Крумовград" (също собственост на DPM). "Скай монт" е един от главните изпълнители на металните конструкции, както и на самото изграждане на фабриката и съпътстващите сгради, тъй като освен производител на оборудване е и строител първа категория, макар че се занимава предимно с индустриални проекти. "Отдавна работим с DPM в Челопеч, бяхме поканени да участваме в търга за изграждането и на новите мощности в Крумовград и успяхме да го спечелим", каза Димитров. От отчета на "Скай монт" за 2018 г. става ясно, че над 20 млн. лв. от приходите са по договора с "Дънди прешъс металс Крумовград".

Добри очаквания

Тази година също се очертава като добра за компанията, макар че след огромния ръст през 2018 г. не може да се очаква поредно увеличение на приходите. "Спрямо предходната 2017 г. обаче ще имаме по-добри резултати", каза Димитров. Сред по-интересните проекти, върху които "Скай монт" работи в момента, е серия от малки поръчки на американската компания Rotex, която разработва нов продукт за машиностроителния сектор. "Ако Rotex има успех, това ще бъде успех и за нас в бъдеще, защото ние ще произвеждаме оборудването", обясни Димитров. Продуктът първоначално ще бъде предназначен за европейския пазар с потенциал след това да се продава и в САЩ.
"Скай монт" не очаква забавянето на икономиката в Европа да има директен ефект върху бизнеса й. "Това по-скоро може малко да натисне цените надолу, но докато сме конкурентоспособни, икономическите проблеми много трудно могат да се усетят при нас", каза Димитров. По думите му проблемите на компанията са от различно естество. "Липсва конкуренция на пазара на труда, липсват качествени, квалифицирани хора с необходимия манталитет за работа", уточни той. А това е ключово, за да може компанията да се развива и расте и занапред.
От "Капитал"
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.