380 кучета са преминали през общинския приют в Кърджали през миналата година. Това съобщиха за 24rodopi.com от „Дай лапа“. Средно на месец по около 32 бездомни животни се подлагат на манипулации в специализираното учреждение в областния град. 360 от животните са били кастрирани и след това върнати по места, уточни за ръководещият приюта в Кърджали ветеринарен лекар д-р Николай Каснаков. 14 от кучетата са били осиновени през м.г., шест пък са починали.
Припомняме, че едно бездомно куче прекарва около 6 дни в приюта и ако не бъде осиновено се връща на мястото, откъдето е било хванато от мобилните екипи на „Дай лапа“.
Както вече неведнъж сме писали, голям брой животни от селата придобиват „кърджалийско гражданство“ след като биват пуснати в областния център от стопани.
По думите на специалисти, нововъведенията в закона за задължителна регистрация и чипиране на домашните животни ще е полезно за овладяване на популацията на бездомните животни.
507 безпризорни кучета са минали през общинския приют в Кърджали през 2018-та. 446 от тях са били кастрирани, обезпаразитени и върнати по места. 59 улични кучета пък са се сдобили със стопани.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

9 comments so far,Add yours

  1. Анонимен3/1/20 21:16

    Щом като връщат кучетата там от където са ги взели, защо по селата и горите на Момчилград има изхвърлени кастрирани кучета с чип на ухото.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен4/1/20 08:50

    Само дето едно кастрирано и чипирано куче ако е гладно и премръзнало напада и плаши деца и възрастни.Е тогава какво правим?Май друго трябва да се направи,за да се разреши въпроса.Тези наши избрани делегати на местния парламент да не игнорират въпроса, а да го разрешат с цялата отговорност и решителност.Хайде размърдайте се и вземете важно решение.Силно се надявам.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен4/1/20 09:37

    …И кучето във тази къща
    от мен живее по-добре:
    целуват го и го прегръщат.
    А ако някой мигом спре
    при мен случайно, от преструвка,
    от милост (все пак — същество),
    едва ли ще е за милувка.
    За всичко друго. За какво?
    Не знам. Ала за всеки случай
    мечтая си, не на шега,
    и аз да съм един път куче,
    да джафкам с лай. И то така,
    че да ме чуе този светъл
    дом, пълен с кучи лай щастлив.
    Та белким живите се сетят,
    че между тях и аз съм жив,
    та белким живите научат
    какво се казва лай от скръб.
    Как искам да съм куче, куче!
    Веднъж поне да си получат
    един-два белега от зъб!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен4/1/20 13:34

    Трябва да се хващат и да се убиват

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен4/1/20 14:02

    Като матеряла е лош поне да попитат колегите от Пловдив как са го решили проблема

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен5/1/20 11:12

    Драга редакция, често в коментарите по различни теми се появяват стиховете на анонимния ви читател, които са точно на място. Както сега по темата бездомни кучета. Защо не го издирите този талантлив човек и да направите така , че да научим кой е той.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен5/1/20 17:44

      Ta da mu se otplatim kakto si trebe s mnogo liubov

      Изтриване
  7. Анонимен6/1/20 21:09

    незная кой какво е отбелязал като статистика но зная че целия град е пълен с бездомни кучета и напомням че те носят само зарази и паразити и това е голям проблем с който не можем да се справим трябва да се предприемат спешни мерки а не смешни мерки защото рано или късно ще започне да ни пука като започнат децата ни/ви да заболяват от кучешки тении и тем-подобни просто се вижда на какво дередже е този незнайно защо занемарен хубав град.Просто започвам да си мисля че на никои не му прави впечатление или защото се напълни с хора от селата и така си се чувстват по добре като във къщи на село

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.