„Кърджали не е застрашен от криза за питейна вода, но ремонтът на магистралния водопровод, идващ от язовир ”Боровец” е наложителен. Ремонтът му ще се извърши в рамките на втория етап за изграждането на Водния цикъл, който предстои. Той ще се осъществи с европейско финансиране, но със съфинасиране от страна на „ВиК”-Кърджали. Този втори етап е планиран от 2014 г. Ние сме сред първите 9 области в страната, които пристъпваме към неговото изграждане“, заяви пред журналисти областният управител Никола Чанев. В момента загубите на вода във водопроводната мрежа на града са 48% при 90% в Перник, отбеляза Чанев. Водопроводната и канализационната мрежа в централната част на Кърджали е от 50-те и 60-те години на миналия век. Това заяви пред журналисти областния управител на Кърджали Никола Чанев.
Както вече 24rodopi.com писа, състоянието на ВиК сектора в България е много притеснително, защото 60,9% от водата се губят по мрежата. Това е отбелязано в последния доклад на Комисията за водно и енергийно регулиране (КЕВР). 48,83 % са загубите на вода в Кърджали през 2018-та, година по-рано са били 46,39%. По данни на КЕВР на всеки 100 км от мрежата са се случвали 99 аварии. В цялата ВиК мрежа в страната през 2018-та имало 58 000 аварии.
По-големи загуби от кърджалийските води има в повечето област на страната, сочи анализът. В Шумен и Монтана са над 80 %, Перник – 68, Варна – 65 %, Враца – 63 %, Силистра – 60 %. Най-малко загуби отчита ВиК в Русе – 42,62 %.
На снимката: Язовир „Боровица“, 10 януари 2020-та
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен12/1/20 10:30

    Г-н Чанев, първо се запознайте със състоянието на трасето, критичните места са няколко дерета, които отнасят и пътя и водопровода. Да, тръбите са изгнили и имат нужда от подмяна. Но ще ни каже ли някой на Кърджалийци, защо плащаме толкова скъпа Вода, при положение че тя идва по гравитачен път,питейната вода се пречиства се с турски вносни препарати,вместо с предписаните от БАН коагуланти, озонаторното не работи от 90 те години. Пречиствателната станция за отпадни води не работи на пълен капацитет,миналата седмица е имало изпускане на метан от нея, отпадните води от десния бряг на реката се изливат под Ардинския мост, никой нищо не прави за възстановяване на приемната шахта и дюкера под коритото на реката.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен12/1/20 16:10

    Генераното решение е свързване с язовир Кърджали преди пречиствателната на водопровода. От язовир Боровица винаги ще има проблеми, няма нужда Да се харчат милиони . Малко акъл за велико решение...

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен12/1/20 16:22

    Елиминирайте този изгнил водопровод от Боровица, свържете го с язовир Кърджали ,решете проблема завинаги и спестете милиони.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен13/1/20 08:02

    Загуба на вода няма а има крадене на вода и неплащане на вода от цели квартали и наши предприятия

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.