ДПС ще се развива, защото нашата формула е "Ако си наравно с другите, ти вече си изостанал", казва още лидерът на Движението

Речите и изказванията на Ахмед Доган винаги предизвикват интерес и предоставят поле за действие на анализатори. Особено когато става въпрос за "морфичен резонанс", "колективно тяло", "портали на възприятието", "мисловната парадигма на времето" и други. Бе направен опит да се анализира и последната новогодишна реч на почетния председател на ДПС, произнесена на 19 декември 2019 година, която изглеждаше сравнително скучна откъм нови изрази. Усещаше се умората от тежестта на Прехода и отказ от неговия ретроспективен анализ, долавяше се песимизъм за състоянието на демократичната система на управление.
Макар, че Доган вече не се занимава с активна политика, електоратът винаги очаква с интерес да чуе какви мисловни хоризонти ще начертае лидерът. В едно от последните си интервюта, дадено 21 януари 2012 година пред ТВ7, Доган заявява: „Убеден съм, че мълчанието е също форма на изказ в правенето на политика". От тогава и до днес звучи актуално. Явно почетният председател е избрал тази форма на правене на политика, но в същото интервю, в отговора на финалния въпрос на репортерката "Кой е най-големият ви успех за тези 22 години?" се съдържа може би това, което очаквахме да чуем в новогодишната реч вече за 30-годишнината.Тогава Доган е по-словоохотлив: "Ами, във всички случаи - ДПС. Аз винаги говоря в множествено число. ДПС и всяка партия е партия, доколкото е колективно тяло. ДПС успя да създаде много внушителен елит. Без елит не може да има политика, не може да има изграждане на демокрация, не може да има изграждане на пазарна икономика, няма визия, няма отговорност. ДПС има този субект от много подготвени хора. Субект, който е продукт, обаче, на 20-годишен труд. Това възприемам в лично измерение и като личен успех. И съм убеден, че ДПС ще се развива, защото нашата формула е "Ако си наравно с другите, ти вече си изостанал." Трябва да имаш изпреварващо развитие!
В унисон с новогодишния песимизъм на Доган са и последните му думи. На заключителното обръщение на репортерката: „Благодаря ви за това интервю", той отговаря: "Аз съм благодарен за възможността да помисля на глас, ретроспективно така, но не много оптимистично. За голямо съжаление".
Последната митингова реч на Доган е на 19 май 2012 година в Джебел. Тогава е много критичен към Бойко Борисов и обещава пред избирателите, че ДПС ще предизвика предсрочни парламентарни избори. Доган гарантира силно присъствие на ДПС в новата власт, защото партията вече има подготвени кадри.
Ерхан АЛЕМДАР, специално за 24rodopi.com
Ще излезе ли Доган от "Сарая", за да празнува с 500 депесари 30 години ДПС - тук 24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

10 comments so far,Add yours

  1. Анонимен4/1/20 16:07

    Изпълни си обещанието, докара Орешарски на власт. Но къде са подготвените хора? Пеевски-шеф на ДАНС? За да питаме после #КОЙ

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен4/1/20 16:09

    И после дойде NOresharski. Дойде подготвения кадър за шеф на ДАНС.
    #КОЙ ли?

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен4/1/20 16:14

    Елита си пълни джобата а избирателя едвам връзва двата края.И затова избирателите на дпс от600000 намаляха на 320000 разликата не е малка А при едни избори резултата ще е под 300000хиляди и елита мечтае за управление ха ха

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен4/1/20 19:25

    DPS oznacava sızdavane na bogati politisi i zaviisim beden elektorat.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен4/1/20 19:39

    Много странно - създаването на елит ли е била целта на доган за създаването на дпс? Не беше ли по-добре да използва влиянието си, за да достигне до повече свои избиратели? Нямам никаква надежда в нашите географски ширини да имаме социални общества подобни например на скандинавските, щом създателите на партии целят собственото и на шепа приближени забогатяване

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен5/1/20 00:52

    До19;25 и 19;39 това им е била целта но елита не им помага гласоподавателите да намаляват братя и сестри.Навремето тоя татар е казал колкото е по беден електората толкоз по лесно се манипулира но тези времена умряха

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен5/1/20 14:02

    Скоро елитът ще остане с пръст в уста, ама... среден.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен5/1/20 14:13

    Няма да събарям Бойко, той е мой човек!
    Щом на мен ми дава ТЕЦ-а
    Той ми е о-ТЕЦ.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен5/1/20 14:15

    Нахранена кокошка ТЕЦ сънува. Ако ще и в златен кафез да е. Пардон, в златен сарай, ама кафез.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен5/1/20 15:12

    Схемата на Доган е прост и беден електорат и шепа супер богати хора наречени "елит", които скоро няма да имат нужда от богатството си.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.