Кърджали определен за беден район със свободна и ниско платена работна ръка

Инвеститорите в Кърджали търсят непретенциозни работници. Изводът е на Института за пазарна икономика (ИПИ) в осмия анализ „Регионални профили“.
“Докато водещите центрове трансформират своята икономика, покачващите се разходи за труд правят така, че производства, които изискват да има свободна работна ръка и тя да е нископлатена, започват да се преориентират към по-бедните региони. Такива биха били например Хасково и Кърджали. Подобни процеси се наблюдават и в Плевен и Враца”, твърди Петър Ганев, старши изследовател в ИПИ. Той дава пример с редица инвестиции, направени от чужди производители предимно на кабели за автомобили. Те неслучайно са направени в посочените региони. Бумът на автоиндустрията по принцип е много показателен, тъй като производството на скъпи и сложни автомобилни части, чието изработване изисква по-висока квалификация, се насочва към столицата и Пловдив, където има дори развойни центрове на такива производители.
Областите с повече проблеми на пазара на труда имат и влошена структура на работната сила – Разград, Кърджали, Търговище, Сливен и Силистра са с над 30% дял на населението между 25 и 64 години с основно и по-ниско образование през 2018 г. Докато в тези области на един човек с висше образование се падат по двама с основно или по-ниско, то в повечето други области висшистите са повече от тези с основно или по-ниско образование, а в столицата съотношението е 12 висшисти на един с основно или по-ниско образование.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. Анонимен31/1/20 08:35

    Ще има много да търсят ама нема

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен31/1/20 10:13

    За това централите на някои държавни институции както и седалищата на Висшите съдебни институции като например ВКС или ВАС трябва да бъдат разпределени във вкички краища на България,след като инвеститорите се ориентират към Сф Пл или В. Буржоазията е факторът, нужен за развитето на един регион, включително и за Кърджали.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен31/1/20 13:59

    Че хората в прованса кво не ходят зад граница ли хахаха в малките градове няма хора те тръгнали да търсят чак за без пари работници

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен31/1/20 14:27

    Да вземат хората от кърджали да почнат да учат и няма да са нископлатени.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен31/1/20 23:34

      Aaa ne taka ymni za kvo sa ni , taka nqma da glasyvat

      Изтриване
  5. Анонимен31/1/20 15:15

    Непретенциозни- роби,които да робуват за без пари,да ги мачкате и умаловажавате,а те да си мълчът и понасят всичкото неуважение ! Това ли означава непретенциозни ? Това си е чиста подигравка с хората “НЕПРЕТЕНЦИОЗНИ!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен3/2/20 15:15

    Ima mnogo v kmetsvoto...bolluk...priemat kva da e rabota...nedoucheni sa...zaplati vsekvi vzemat...samo da ima koi da im dava...

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.