Изет Шабан в "столицата на изселниците: Да направим така, че младото поколение в Бурса да посещава по-често родния си край и родината на своите родители, за да осигурим дълголетие в нашите отношения!

Делегация от община Ардино, водена от кмета инж. Изет Шабан и председателя на общинския съвет Сезгин Байрям, взе участие в 21-вата традиционна земляческа среща на ардинци в Бурса. Визитата бе по покана на ръководството на земляческото сдружение за култура и сътрудничество „Егридерелилер”(ардинци).
На традиционната празнична вечер, която се проведе в комплекс „Подиум Давет“, дойдоха над 700 ардинци. Тя бе уважена от депутатите от Бурса в турския парламент  - доц. д-р Юксел Юзкан и Атила Юдюнч, кметът на побратимената община Нилюфер Тургай Ердем, кметът на Османгази Мустафа Дюндар, бившият вицепремиер на Турция Ертугрул Ялчънбаир. Тук бяха още консулът на България в Бурса Веселин Божилов, търговско-икономическият съветник към посолството на България в Турция със седалище в град Бурса Александър Александров, председателят на Сдружението на момчилградчаните в Бурса Хасан Йозтюрк.
Срещата бе открита от председателя на Сдружението за култура и сътрудничество „Егридерелилер” в Бурса Айдън Йълмаз. Той припомни на присъстващите, че през февруари 1998 година в Бурса група изселници от Ардинско решават да организират земляческа среща, която се превръща в традиция, продължаваща и до днес. „За първи път виждам, че младото поколение на ардинчани в Бурса проявява изключително голям интерес към вечерта. Това ме радва много. Младите хора са гаранция за нашето бъдеще“, заяви председателят на земляческото сдружение Айдън Йълмаз. Той подчерта, че всяка година през февруари ще се събират, за да запазят традицията и развият още повече тези връзки.
В хода на празничната вечер слово произнесе и кметът на Ардино инж. Изет Шабан. Той сърдечно поздрави земляческата общност в Бурса и уточни, че са тук с 45-членна делегация, която включва общински съветници, кметове на населени места, бизнесмени.
„Както сподели и председателят на земляческото сдружение Айдън Йълмаз, младите хора са нашето бъдеще. Да направим така, че младото поколение в Бурса да посещава по-често родния си край и родината на своите родители, за да осигурим дълголетие в нашите отношения. Нека винаги бъдем заедно и все така единни, защото това е правилният път!“, заяви инж. Изет Шабан. Той съобщи, че тази година общината ще отбележи с богата културна програма 60 години от превръщането на Ардино в град. Отправи покана към всички присъстващи да дойдат в родния си край, за да отпразнуват заедно празника на града. Честването ще се състои през август, когато се очакват в родопското градче да се върнат стотици хора, живяли някога в Ардино и техни наследници.
В края на приветствието си кметът инж. Изет Шабан призова успелите бизнесмени от Ардинско в Бурса да подадат ръка и да инвестират в родния си край в сферите на туризма, селското стопанство, промишлеността и образование.
По случай традиционната вечер бе разрязана огромна торта с формата на символа на община Ардино - Дяволския мост.
Гюнер ШЮКРИ

24rodopi.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.