„Радио 1“ е най-слушаното радио в България (мерят си слушателите с „Веселина“).
Едно, едно,… но и там рекламите са дразнещи. И докато „бягаш“ за минутки от натрапващия се блок, търсейки друга разтоварваща честота, попадаш на „Христо Ботев“. Има такава програма под шапката на Българското национално радио (БНР).
Говори някакъв мъж, вероятно от шефовете в държавната медия. Личи му. Питаш се "торба-акъллия" ли е или последна инстанция?
Обяснява как БНР-то било обществена медия, демек радиото е на хората, от чиито данъци се издържа и един вид те го контролират. Подчертава как частните медии били зависими от собствениците и едва ли не в БНР имало малко по-голяма свобода.
Този нещо не е в час, макар покрай многото глупости да казва и нещо умно – че само ефирът не стига на БНР-то, трябва да се разгърне в интернет и т. н.
Та защо този не е в час? Защото или не знае, или премълчава отговора на най-важния въпрос - Кой го назначава?
Иначе за другото е прав – заплатата, служебната кола, командировките, лаптопа, секретарката и куп още привилегии, все са от обществените пари.
Едно е обществена медия, бамбашка е медия с обществени пари.

*

В неделя сайтовете, които са с претенция за национални медии, закъсват за новини. Затова изтече ли нещо от телевизионния екран с мирис на поне малка новина, веднага я префасонират и правят истинска дописка (в сайтовете има добри редактори, нито са държачи на микрофони, нито мисирки).
„За да може и в малките общини да има добра перспектива за работа и живот, трябва да има на първо място успешен инвеститор, който да предлага добри възнаграждения и по този начин да задържа хората по места“, казал по втората по гледаемост телевизия у нас – Нова тв, икономист, цитиран от Фрог нюз.
Този, икономистът де, е заспал нейде в процесите между 2002-ата и 2012-та години. Тогава трябваше да се задържат в малките общини хората, защото имаше мегдан за овладяване на ситуацията.
Можещите, виждащите реалностите, бачкаторите отдавна напуснаха малките общини. Заради едната носталгия и някой заблуден инвеститор няма как да се върнат по родните места. Твърде много квалифицирана работна ръка от България „прибра“ Западна Европа. А хубавото само чешити могат да зарежат и се върнат обратно.
Преди 15 години инвеститор можеше да бъде полезен на малка община, но днес барабар с парите си трябва да докара отвън и бачкатори. Това е положението... И, да са живи и здрави гурбетчиите - най-големият инвеститор в малките общини в България!
Иначе, такива като икономиста има бол в България. Не са създали и три работни места, но дават акъл. Бъкано е с Институт за…, Център по…, Сдружение на…. и прочие формирования с теоретици, закачени за партийни фондове в България. Използват ги за облъчване на обществото. Разбира се, на средно интелигентния читател, слушател и зрител му е през оная работа от такива партийни теоретици. Но и на последните много не им дреме. Важното е в партията да им вярват!

*

Без съмнение стряскащото от седмицата е телевизионната изява на "бащата на валутния борд".
„Бългaрия щe пocлeдвa cъдбaтa нa Гърция, aкo приeмe eврoтo“, заяви Cтив Хaнкe, прoфecoр пo прилoжнa икoнoмикa oт унивeрcитeтa „Джoн Хoпкинc“ в CAЩ. В студиото на „120 минути“ по bTV проф. Ханке (на снимката - водещият Светослав Иванов разговаря с проф. Ханке) каза:
"Бългaрия e cрeд лидeритe в Eврoпeйcкия cъюз c ниcък дeфицит, cъoтнoшeниeтo държaвeн дълг/БВП e ниcкo. Тoвa e eднo прeдимcтвo. Нямaтe прoблeмa нa Гърция. Пoмнитe ли Гърция? Тe прeминaхa прeз oгрoмeн фиcкaлeн прoблeм. Cъщoтo вeрoятнo щe ce cлучи в Бългaрия, aкo приeмeтe eврoтo.
Aкo влeзeтe в eврoтo, щe трябвa дa изпрaтитe oгрoмни cуми oт рeзeрвитe cи във Фрaнкфурт и щe ce кoнтрoлирaт чacтичнo oт Eврoпeйcкия cъюз и Eвропейската централна банка“.
"Cпoрeд мeн Вaлутният бoрд трябвa дa ce зaпaзи. Тoй нe e дeтe. Тoй e вeликaн c oгрoмнa cилa. Никoй вeликaн нe ce e прoвaлял. И втoрo, cиcтeмaтa e cвършилa чудecнa рaбoтa при рaзлични кризи, включитeлнo кризaтa нa руcкaтa рублa, гoлямaтa рeцecия, гръцкaтa кризa. Мнoгo дoбрe oцeля прeз вcички тeзи мoмeнти, дoри и при cривa нa КТБ и cкaндaлa в Бългaрия. Вaлутният бoрд ce cпрaви чудecнo.
Eтo кaквo дa нaпрaвитe – взимaтe Вaлутния бoрд и гo рaзширявaтe дa oбхвaнe и бaнкoвaтa cиcтeмa. Бaнкoвaтa cиcтeмa щe бъдe нeпoклaтимa кaтo лeвa и Вaлутния бoрд. Щe имaтe нaй-мoдeрнaтa cиcтeмa. Зaбрaвeтe зa eврoпeйcкитe рeглaмeнти и бюрoкрaти, кoитo пoгaзвaт вcичкo. Нe ce cпрaвят мнoгo дoбрe, нe ce cлaвят c дoбрa иcтoрия. Caмo пoглeднeтe Гърция", кaзa oщe финансовият експерт.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен17/2/20 09:16

    Искат да излезе от Борда, за да пипат огромния валутен резерв. Професорът е много прав. Най-евтиният хляб ще стане 1 евро, но заплатата от 600 лева няма да стане 600 евро, а 300 евро.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен17/2/20 09:47

    Така си е.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен18/2/20 07:47

    БНРадио " Христо Ботев" наистина е интелигентният избор, но да, не се нрави на всеки.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.