„Това е най-близкият път на истинския, необработен, портокал от дървото до нас. Хем е по-евтин, хем по-вкусен от този, който го продават на пазарите и в магазините у нас. Идваме в Комотини, взимаме чувалче от 10 кг портокали за 5 евро, чувалче мандарини и чувалче лимони, пазаруваме и други неща и обратно“, споделя пред 24rodopi.com кърджалиец, който всяка събота е на пазар в Комотини. Основно пазарува зеленчуци и плодове. „Нар, броколи, риба и други продукти купувам от пазара, а на тръгване се отбивам през склада на пътя за Мароня, където взимам портокали, мандарини и лимони“, уточнява той.
На сергията край пътя видимо цитрусовите плодове нямат търговски вид, но пък цените имат силата на магнит както за гърците, така и за дошлите от България. 0,49 евро за кг портокали, които местните използват предишно за фрешове. 0,62 евро е килото на по-качествените портокали. Мандарините вървят за евро.
„Перфектните на външен вид портокали са на пазара, но задължително трябва да ги миеш със сапун. Тук е така както са ги брали“, допълва нашенецът.
За да грабват окото на купувача и да издържат максимално дълго, от градината до пазара, плодовете многократно се обработват с най-различни пестициди, консерванти и оцветители.
Припомняме, че преди месец ЕС забрани вреден пестицид, с който се пръскат портокалите и мандарините. Тестовете на химикала показали негативно влияние върху здравето на потребителите и особено при децата.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. Анонимен2/2/20 10:09

    Oт 2 години пазарувам портокали точно от там.Наистина са страхотни!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен2/2/20 10:39

    Кой знае какво са купили вече. Все едно в Кърджали не се продават портокали и мандарини. За 5 кг портокали дайте да се юрнем всички към Гърция. Еййй този манталитет няма да се промени, макар и след 30г.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен2/2/20 12:14

      Не е важно количеството ,а качеството.Май си някой продавач на плодове и зеленчуци.Зареждайте от Гърция на едро и ни продавАйте тука ,за да не отиваме в Гърция

      Изтриване
    2. Анонимен2/2/20 19:24

      Ачове ! Не народ, а племе е казал поетът Радой Ралин !

      Изтриване
  3. Анонимен2/2/20 16:56

    😃😃😃😃голямата далавера

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен3/2/20 07:02

    Ами голяма е. Ако си загрижен за здравето си и това на децата ти. Защото качеството на предлаганите на нашите борси и пазари портокали и мандарини действително е ниско.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.