Процесите в образованието вече са на ниво „Да върнем децата в училище“. Последните 10-15 години противопоставиха гурбета и любовта на просветата.
1524 деца в региона попадат в обхвата на Механизма за връщане на учениците в школата. Това бе обявено на работно заседание по проблемите в образователната система в региона. Най-голям брой деца извън училище има в общините Кърджали, Момчилград и Кирково, стана ясно на проведеното заседание на Областния координационен център, който контролира прилагането на Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане, включване и предотвратяване на отпадането от образователната система на учениците в задължителната предучилищна и училищна възраст.
Огромен брой ученици не влязоха в класовете в региона на старта на настоящата учебна година, поради факта, че вече са с родителите си зад граница. Десетки пък са случаите на деца, които вече харчат детските си от държавата за… памперси на своите отрочета.
Само преди дни пореден жител на региона се озова в съда заради съжителство на семейни начала с лице, ненавършило 16 години. Нермин се запознала с изгората си и двамата заживели заедно в дома на родителите на момчето в момчилградско село. Нито съпругът, нито семейството му попитали и разбрали на каква възраст е девойката. Службите пък реагирали, когато детето вече родило. Бащата бе освободен от наказателна отговорност, но ще трябва да плати глобата от 1000 лева, която предвижда Законът.
Случаите в региона на „Деца получавал майчинство“ са вече десетки.
В същото време данните за останалите извън обхвата на образователната система стават все по-шокиращи. В община Кърджали т.нар. необработени случаи са 653, което говори за сериозен дефицит и неглижиране на проблема, бе изтъкнато на рабтното заседание на Областния координационен център във вторник.
„Наложително е да се създаде по-добра организация на работа по отношение на подрастващите в риск“, пък бе мнението от страна на екстертите от Регионалното управление на образованието.
24rodopi.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.