Чуждестранните преки инвестиции в предприятията от нефинансовия сектор в област Кърджали към 31.12.2017 г. възлизат на 256.2 млн. евро, което е с 67.3% повече в сравнение с 2016 година. Това сочи последният доклад на Националния статистически институт за област Кърджали.
Техният дял в общия размер на направените чуждестранни инвестиции в страната е 1.0% и 9.0% от чуждестранните преки инвестиции в рамките на Южен централен район.
Както вече 24rodopi.com писа, област Кърджали заема дванадесето място в страната по размер на чуждестранните инвестиции. След като бъдат обобщени данните за 2018-та и големите инвестиции на "Дънди Прешъс Металс Крумовград" и "Теклас България", по всяка вероятност регион Кърджали ще влезе и в Топ 10.
През 2017 г. най-голяма е стойността на направените чуждестранни преки инвестиции в промишлеността (добивна, преработваща и друга промишленост; доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване) – 141.7 млн.eвро, или 55.3% от всички инвестиции. В сектора на услугите (търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети, транспорт, складиране и пощи, хотелиерство и ресторантьорство) са инвестирани 4.7 млн. евро. Тези две дейности заедно формират 57.2% от общия обем на ПЧИ, а относителният им дял намалява общо с 15.8 процентни пункта спрямо предходната година.
През 2017 г. са направени чуждестранни инвестиции във всички общини на областта, като най-голям дял има община Кърджали със 143.5 млн. евро, или 56.0% от всички инвестиции в областта. Спрямо предходната 2016 година направените чуждестранни преки инвестиции в общината нарастват с 29.6%, а относителният им дял от общите инвестиции в областта намалява с 16.3 процентни пункта.

Чуждестранна пряка инвестиция е всяко вложение, което включва дългосрочни отношения, отразяващи дълготрайния интерес на резидент на чуждестранна икономика (чуждестранен пряк инвеститор) в предприятие - резидент на българската икономика (инвестиционно предприятие). Пряката инвестиция включва както първоначалната трансакция между двата субекта, така и всички последващи трансакции между тях. Обемът на чуждестранната пряка инвестиция в инвестиционното предприятие се определя като сума от: - чуждестранното участие в собствения капитал на предприятието; - плюс размера на непогасената към 31.12. на отчетната година част от главницата по дългосрочни и краткосрочни заеми и търговски кредити, отпуснати от чуждестранния инвеститор на инвестиционното предприятие; - минус размера на неизплатената към 31.12. на отчетната година част от главницата по дългосрочни и краткосрочни заеми и търговски кредити, отпуснати на чуждестранния инвеститор от инвестиционното предприятие.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен15/3/20 09:00

    darjavata se trese vie ni govorite za inviistiicii zasramete se malko be hora

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен15/3/20 13:36

    Tova se pi6e narochno.nali teklas ne se zatvarq za karantina.dane pitame za6to ne se zatvarq fabrikata..otgovora e zaglavieto .nisto ne se dezinfektira nito rabotnoto mqsto nito avtobusite.nito maski imat.si6toto i s dindito

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен16/3/20 09:08

    Тия инвестиции са им заложени по договор и са някакъв процент от добива. Кво ги хвалите като са задължени щом изнасят много повече, да инвестират малка част обратно в региона...

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен16/3/20 10:20

    алоо родопи сега къде сте идете в теклас да снимати колко човека има струпани на 1 място никой и нищо неможе да го затвори нека да стане ядрото на на короната

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.